Történelmi mélypontra süllyedt a német sörpiac – egyre népszerűbb az alkoholmentes változat
Több mint harmincéves mélypontra esett a német sörértékesítés 2025 első félévében: a német statisztikai hivatal (Destatis) friss adatai szerint a forgalom 6,3%-kal, 262 millió literrel csökkent az előző év azonos időszakához képest, így először fordult elő, hogy féléves szinten 4 milliárd liter alá esett a fogyasztás. A hivatalos adat 3,9 milliárd liter, amely nem tartalmazza az alkoholmentes söröket, malátaitalokat és az EU-n kívülről származó importot.
A visszaesés mögött több, egymással összefüggő társadalmi trend áll: az elöregedő lakosság, az egészségtudatos életmód terjedése, valamint a fiatalabb generációk változó alkoholfogyasztási szokásai. Bár a sörkultúra még mindig szerves része a német gasztronómiának, a szektor szereplői jelentős átrendeződést tapasztalnak: a belföldi forgalom több mint 80%-át teszi ki, amely 6,1%-kal esett vissza, míg az export 7,1%-os csökkenést mutatott.
Ezzel párhuzamosan az alkoholmentes sörök térhódítása tovább erősödött. A termelés tíz év alatt csaknem megduplázódott, és ma már a sörpiac 9%-át teszik ki. A vendéglátásban ennél is nagyobb arányban fogyasztják: itt 12,3%-os a részesedésük, egyes régiókban – mint például Rajna-Pfalzban vagy a Saar-vidéken – minden negyedik sör alkoholmentes. Ugyanakkor iparági szereplők figyelmeztetnek: ez a szegmens sem jelent megváltást, a verseny ugyanis itt is egyre kiélezettebb.
A Német Sörfőző Szövetség hangsúlyozza: a szektor súlyos költségnyomás alatt áll. Az energia-, alapanyag- és bérköltségek folyamatosan emelkednek, miközben a nagykereskedelmi árak ezt nem követik le. A gyenge fogyasztói hangulat és a válságban lévő vendéglátás tovább súlyosbítja a helyzetet. A következmény: az elmúlt öt évben közel száz kis- és közepes főzde húzta le a rolót, és a nagyobb gyártók is sorra zárják be telephelyeiket.
A piac túltelítettsége miatt a kiskereskedelmi láncok tárgyalási pozíciója erősödik, miközben a gyártók egyre kisebb nyereséggel dolgoznak. Szakértők szerint 2026-ig nem várható számottevő javulás: a sörfőzdéknek továbbra is szűkülő mozgástérrel, növekvő versennyel és nehezebb beruházási környezettel kell szembenézniük.
Kapcsolódó cikkeink
Új korszak a sörfőzésben: rizstől a gombáig – a jövő fenntartható sörkülönlegességei
A sörfőzés és sörfogyasztás az emberiség egyik legősibb szokása: időszámításunk…
Tovább olvasom >Stabilizálódó prémiumszegmens, erősödő alkoholmentes kínálat – így alakult az uniós és hazai sörpiac 2024-ben
Az Európai Unió tagállamai 2024-ben összesen 34,7 milliárd liter sört…
Tovább olvasom >Forró augusztusban bíznak a sörgyártók
A tavalyi közel három százalékos növekedést követően az idei első…
Tovább olvasom >További cikkeink
GVH: az árréscsökkentés mérsékelte az árakat, az OKSZ bírálatát vitatják
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közlése szerint az árréscsökkentés eredményes volt,…
Tovább olvasom >Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >Meghosszabbította a kormány az árrésstopot
Orbán Viktor a Harcosok Klubja nevű Facebook-csoportban jelentette be, hogy…
Tovább olvasom >