Történelmi beruházás a Drehernél: új erjesztőtartályok kerülnek a kőbányai mélybe
Magyarország legnagyobb söripari fejlesztése látványos szakaszához érkezett: megerősítették a kőbányai Dreher Sörgyár 13. századi pincerendszerét, hogy helyet adjanak a vállalat új, monumentális erjesztőkapacitásának. A HUF 100 milliárd értékű, több ütemben megvalósuló fejlesztés első fázisában teljesen megújul a fermentációs technológia – többek között 35 óriási, Németországból a Dunán érkezett tartály telepítésével.

A tartályokat ideiglenesen a Dreher Sörgyárak történelmi helyszínein tárolják
Az akár 22 méter hosszú acéltartályokat októberben és november elején szállították éjszakánként a Csepeli Szabadkikötőből Kőbányára. A budapesti közúti szállítási szabályok miatt a legnagyobb egységek hőszigetelés nélkül készültek el, azt egy speciális épületben, nemzetközi szakembergárda szereli fel a helyszínen.
„Minden nagy múltú vállalat életében eljön az idő, amikor a teljes körű megújulás elkerülhetetlenné válik. A Dreher számára ez most van: az elmúlt évek szakmai és üzleti sikereinek köszönhetően megnyertük az Asahi Europe & International bizalmát egy minden értelemben nagyszabású beruházásra, amely évtizedekre biztosítja sörgyárunk jövőjét”
– mondta Mike James, a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója.
A fermentáció – ahol az élesztő alkohollá és szén-dioxiddá alakítja a cukrokat – kulcsfontosságú a sör ízének, aromájának és szénsavasságának kialakulásában. Ezért is meghatározó a fejlesztés első fázisa: az új épületekkel és a 300 köbméteres tartályokkal együtt a legkorszerűbb technológiai rendszerek érkeznek a kőbányai telephelyre. A fermentációs csarnok mellett új energiaközpont épül, amely később a teljes gyártási folyamatot hatékonyabban, kevesebb víz- és energiafelhasználással látja majd el.
„A magyar söripar történetének legnagyobb beruházását végezzük – itt, az ország vezető sörgyárában*, történelmi helyszínen, mindezt a termelés folyamatos fenntartása mellett. Ez rendkívüli kreativitást és komoly logisztikai tervezést igényel. A Masterplan projektnév önmagáért beszél: úgy kellett megerősíteni egy 800 éves pincerendszert, hogy egy 500 tonnás daru is biztonsággal dolgozhasson benne, és beemelhesse a végszerelésre alkalmatlan méretű tartályokat” – emelte ki Rácz András, a Dreher Sörgyárak integrált ellátási lánc igazgatója.
Az Asahi Europe & International az elmúlt években már több, exportot és hatékonyságot támogató fejlesztést végrehajtott Kőbányán: 4,6 milliárd forintból megújultak a kompresszorok és szűrőrendszerek, majd 7 milliárd forintos beruházással új alumíniumdobozos töltősor épült. A teljes egészében saját forrásból finanszírozott Masterplan első, 30 milliárd forintos szakasza 2026 végére készülhet el; a további ütemek a hazai piac alakulásához igazodnak majd.
*A vállalat közlése szerint.
Kapcsolódó cikkeink
Adventi hangulatot varázsolnak a Borsodi téli sörkülönlegességei
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Középkori tárnákat kellett megerősíteni, hogy a helyükre kerülhessenek a Dreher új, monumentális tartályai
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Egészségtudatos fogyasztók és teljes körű hulladékhasznosítás – így alakítja a piacot a Borsodi Sörgyár
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
K&H: mit mutat a gyerekinfláció?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A hungarikumok a magyar identitás sokszínűségét mutatják meg
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Új cégvezető a Rossmann-nál
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

