Tortalapát-kiállítás
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2013. augusztus 1-én nyit különleges kiállítás.
Tortalapát. Egy mindennapi tálalási eszközünk, amelynek díszítésére a kor divatja ugyanúgy rányomta a bélyegét, mint bármely műtárgyra. De vajon mióta használjuk ezt a tálalóeszközt, mikor készítették az első darabokat és mikor bukkant fel kereskedelmi forgalomban?
A tortalapát feltehetőleg akkor jelent meg, amikor már esetlegesen házhoz szállították a dísztortákat. A Monarchiában ez a Sacher tortához kötődik, tehát 1832.
A bemutatott tortalapátok stílusából, alapanyagából, díszítéséből arra lehet következtetni, hogy a századfordulótól vált a nagypolgári családokban használatos szerviz kiegészítő darabjává. A barokkos cizelláltság éppúgy megtalálható, mint a szecessziós motívumok, vagy a már letisztultabb art deco. A II. világháború utáni tömegterméknek nincs jellegzetes stílusa, anyagában „megújult”, műanyag, alumínium alapanyagú „műremek” is készült ebben az időben. A nagy múltú külföldi evőeszközgyárak azonban nem felejtkeztek meg erről az elegáns szervizeszközről és esküvői ajándékként ma is ajánlják a vevőknek. A kiállítás „érdekessége”, hogy a gyűjteményt Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője bocsátotta ideiglenesen a múzeum rendelkezésére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >