Törökországban megszűnhet az all inclusive svédasztal – drasztikus lépéssel fékeznék az élelmiszerpazarlást
Törökországban évente több mint 23 millió tonna élelmiszer vész kárba, ennek jelentős része a turizmusban, különösen a szállodai svédasztalos étkezések során keletkezik. A hatalmas pazarlás miatt a szakma radikális változtatásokat fontolgat: az all inclusive büférendszert a la carte éttermek válthatják fel – számolt be a Maszol a Szállodák és Éttermek Szövetségének terveiről.
A pazarlás fő oka: a svédasztal
Ramazan Bingöl, a szervezet elnöke szerint a reggelinél a kínált ételek közel felét kidobják, mivel sok szállodában kötelező annyi adagot felszolgálni, ahány vendég az asztalnál ül. Emellett a turisták gyakran többet szednek a kelleténél, amit aztán érintetlenül otthagynak.
A szervezet két hónapon belül jelentést készít, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnöknek nyújtanak be. A dokumentumban javasolják a szállodai étkeztetés teljes átalakítását a la carte rendszerre, valamint a kötelező adagolás megszüntetését.
A pazarlás mértékét jól jelzi, hogy az országban naponta 12 millió kenyeret dobnak ki – ez évente több mint 4,3 milliárd darabot jelent. Ezért az ingyen kínált kenyér mennyiségének korlátozása is felmerült, pótlásra azonban a vendégek kérésre jogosultak lennének.
A turizmus motorja a török gazdaságnak
A török Riviéra az elmúlt években Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelyévé vált. A líra gyengülése a forinthoz és az euróhoz képest jelentős árversenyelőnyt ad az országnak: egy 4–5 csillagos törökországi all inclusive üdülés sokszor 30–40 százalékkal olcsóbb, mint a görög, spanyol vagy olasz alternatívák, miközben a szolgáltatás színvonala nem marad el nyugati versenytársaitól.
2024-ben 7 millió német turista érkezett Törökországba, ezzel Németország lett a legnagyobb küldőpiac. Őket követte Oroszország 5,2 millió látogatóval, valamint az Egyesült Királyság 3,8 millió utazóval. Magyarországról 252 ezer vendég választotta a török tengerpartot.
Új kihívások: erdőtüzek és vízhiány
Az ország turizmusát azonban nemcsak a pazarlás kérdése fenyegeti. Erdőtüzek sújtják a török Riviérát, és több térségben vízhiányt is hirdettek. Izmir környékén a szárazság miatt napi tíz órára korlátozták az ivóvízellátást, magában a városban pedig napi hat órára.
Ha az all inclusive svédasztalos rendszer megszűnik, az alapjaiban alakíthatja át a török turizmust, amely jelenleg a kedvező ár-érték arány és a bőséges ételkínálat miatt vonzza tömegesen az európai – köztük a magyar – utazókat.
Kapcsolódó cikkeink
Hiphop, mint divatbarométer – mit árulnak el a dalszövegek a luxusmárkák sikeréről?
Ha lenne olyan munkaköri előírás, hogy naponta kötelező hiphopot hallgatni,…
Tovább olvasom >Szárnyal a nyaralópiac: 37 százalékos drágulás fél év alatt
A lakáspiachoz hasonlóan a nyaralópiac is jelentős lendületet vett 2025…
Tovább olvasom >Olaszország idén is tarol a turisták körében – drágább, de megéri
Bár az árak emelkedtek, Olaszország továbbra is az egyik legnépszerűbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jason Momoával mutatkozott be Magyarországon a Meili Vodka
Az elmúlt két év egyik legtöbb díjat elnyerő vodkája (2…
Tovább olvasom >K&H: egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok
Az időjárás ma már nem egy távoli, elméleti kockázat, hanem…
Tovább olvasom >8,5 millió pékáru fogyott egy év alatt: helyi pékségek, kézműves ízek, tudatos választások a Kifli.hu-nál
Az elmúlt 12 hónapban a vásárlók több mint 8,5 millió…
Tovább olvasom >