Törökországban megszűnhet az all inclusive svédasztal – drasztikus lépéssel fékeznék az élelmiszerpazarlást

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 08. 18. 10:53

Törökországban évente több mint 23 millió tonna élelmiszer vész kárba, ennek jelentős része a turizmusban, különösen a szállodai svédasztalos étkezések során keletkezik. A hatalmas pazarlás miatt a szakma radikális változtatásokat fontolgat: az all inclusive büférendszert a la carte éttermek válthatják fel – számolt be a Maszol a Szállodák és Éttermek Szövetségének terveiről.

A pazarlás fő oka: a svédasztal

Ramazan Bingöl, a szervezet elnöke szerint a reggelinél a kínált ételek közel felét kidobják, mivel sok szállodában kötelező annyi adagot felszolgálni, ahány vendég az asztalnál ül. Emellett a turisták gyakran többet szednek a kelleténél, amit aztán érintetlenül otthagynak.

A szervezet két hónapon belül jelentést készít, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnöknek nyújtanak be. A dokumentumban javasolják a szállodai étkeztetés teljes átalakítását a la carte rendszerre, valamint a kötelező adagolás megszüntetését.

A pazarlás mértékét jól jelzi, hogy az országban naponta 12 millió kenyeret dobnak ki – ez évente több mint 4,3 milliárd darabot jelent. Ezért az ingyen kínált kenyér mennyiségének korlátozása is felmerült, pótlásra azonban a vendégek kérésre jogosultak lennének.

A turizmus motorja a török gazdaságnak

A török Riviéra az elmúlt években Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelyévé vált. A líra gyengülése a forinthoz és az euróhoz képest jelentős árversenyelőnyt ad az országnak: egy 4–5 csillagos törökországi all inclusive üdülés sokszor 30–40 százalékkal olcsóbb, mint a görög, spanyol vagy olasz alternatívák, miközben a szolgáltatás színvonala nem marad el nyugati versenytársaitól.

2024-ben 7 millió német turista érkezett Törökországba, ezzel Németország lett a legnagyobb küldőpiac. Őket követte Oroszország 5,2 millió látogatóval, valamint az Egyesült Királyság 3,8 millió utazóval. Magyarországról 252 ezer vendég választotta a török tengerpartot.

Új kihívások: erdőtüzek és vízhiány

Az ország turizmusát azonban nemcsak a pazarlás kérdése fenyegeti. Erdőtüzek sújtják a török Riviérát, és több térségben vízhiányt is hirdettek. Izmir környékén a szárazság miatt napi tíz órára korlátozták az ivóvízellátást, magában a városban pedig napi hat órára.

Ha az all inclusive svédasztalos rendszer megszűnik, az alapjaiban alakíthatja át a török turizmust, amely jelenleg a kedvező ár-érték arány és a bőséges ételkínálat miatt vonzza tömegesen az európai – köztük a magyar – utazókat.

Kapcsolódó cikkeink