Törökországban megszűnhet az all inclusive svédasztal – drasztikus lépéssel fékeznék az élelmiszerpazarlást
Törökországban évente több mint 23 millió tonna élelmiszer vész kárba, ennek jelentős része a turizmusban, különösen a szállodai svédasztalos étkezések során keletkezik. A hatalmas pazarlás miatt a szakma radikális változtatásokat fontolgat: az all inclusive büférendszert a la carte éttermek válthatják fel – számolt be a Maszol a Szállodák és Éttermek Szövetségének terveiről.
A pazarlás fő oka: a svédasztal
Ramazan Bingöl, a szervezet elnöke szerint a reggelinél a kínált ételek közel felét kidobják, mivel sok szállodában kötelező annyi adagot felszolgálni, ahány vendég az asztalnál ül. Emellett a turisták gyakran többet szednek a kelleténél, amit aztán érintetlenül otthagynak.
A szervezet két hónapon belül jelentést készít, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnöknek nyújtanak be. A dokumentumban javasolják a szállodai étkeztetés teljes átalakítását a la carte rendszerre, valamint a kötelező adagolás megszüntetését.
A pazarlás mértékét jól jelzi, hogy az országban naponta 12 millió kenyeret dobnak ki – ez évente több mint 4,3 milliárd darabot jelent. Ezért az ingyen kínált kenyér mennyiségének korlátozása is felmerült, pótlásra azonban a vendégek kérésre jogosultak lennének.
A turizmus motorja a török gazdaságnak
A török Riviéra az elmúlt években Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelyévé vált. A líra gyengülése a forinthoz és az euróhoz képest jelentős árversenyelőnyt ad az országnak: egy 4–5 csillagos törökországi all inclusive üdülés sokszor 30–40 százalékkal olcsóbb, mint a görög, spanyol vagy olasz alternatívák, miközben a szolgáltatás színvonala nem marad el nyugati versenytársaitól.
2024-ben 7 millió német turista érkezett Törökországba, ezzel Németország lett a legnagyobb küldőpiac. Őket követte Oroszország 5,2 millió látogatóval, valamint az Egyesült Királyság 3,8 millió utazóval. Magyarországról 252 ezer vendég választotta a török tengerpartot.
Új kihívások: erdőtüzek és vízhiány
Az ország turizmusát azonban nemcsak a pazarlás kérdése fenyegeti. Erdőtüzek sújtják a török Riviérát, és több térségben vízhiányt is hirdettek. Izmir környékén a szárazság miatt napi tíz órára korlátozták az ivóvízellátást, magában a városban pedig napi hat órára.
Ha az all inclusive svédasztalos rendszer megszűnik, az alapjaiban alakíthatja át a török turizmust, amely jelenleg a kedvező ár-érték arány és a bőséges ételkínálat miatt vonzza tömegesen az európai – köztük a magyar – utazókat.
Kapcsolódó cikkeink
2040-re több mint 2,4 milliárd turista járja majd a világot
Az elmúlt évtizedekben a turizmus példátlan növekedést mutatott: 1975 és…
Tovább olvasom >Balatoni turizmus: telt házak és növekvő bevételek cáfolják a visszaesésről szóló állításokat
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke szerint évről évre…
Tovább olvasom >Luxusnyaralások: ezek a világ legdrágább úti céljai
A turizmus felső szegmensében továbbra is erős a kereslet az…
Tovább olvasom >További cikkeink
GVH: az árréscsökkentés mérsékelte az árakat, az OKSZ bírálatát vitatják
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közlése szerint az árréscsökkentés eredményes volt,…
Tovább olvasom >Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >Meghosszabbította a kormány az árrésstopot
Orbán Viktor a Harcosok Klubja nevű Facebook-csoportban jelentette be, hogy…
Tovább olvasom >