Topon a burgonyaár
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2007. január–májusban 8,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 14,2 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 1,1 százalékkal emelkedett. A gabonafélék termelői átlagára 28,9 százalékkal, az ipari növényeké átlagosan 2,1 százalékkal nőtt a 2006. január–májusihoz képest.
A zöldségfélék ára 9 százalékkal csökkent az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához mérten. Az ötödik hónapban drasztikus árcsökkenés (39,6 százalék) volt tapasztalható, ez az idényjellegű zöldségeknek a tavalyinál korábbi betakarításából adódott.
A gyümölcsfélék árszínvonala 11,1 százalékkal növekedett 2006 első öt hónapjához viszonyítva, májusban viszont a tavalyi év azonos időszakához képest 3,7 százalékkal csökkent. A gyümölcsök között májusban a szamóca a legjelentősebb termék, ennek felvásárlási ára 5,9 százalékkal, termelői piaci ára 26,7 százalékkal csökkent 2006. májushoz mérten.
A burgonya termelői ára január–májusban a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 66,5 százalékkal, 2007. májusban az előző év májusához képest 50,6 százalékkal emelkedett.
A vágóállatok termelői árai 2007. január–májusban 2,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2006 azonos időszakában. A vágóbaromfi ára nőtt (10,4 százalékkal), a vágósertésé csökkent (10,2 százalékkal). Az állati termékek ára 6,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a tej termelői ára 5,9 százalékkal, az étkezési tyúktojás ára 13,2 százalékkal nőtt 2006 első öt hónapjához viszonyítva.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >