Topon a burgonyaár
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2007. január–májusban 8,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 14,2 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 1,1 százalékkal emelkedett. A gabonafélék termelői átlagára 28,9 százalékkal, az ipari növényeké átlagosan 2,1 százalékkal nőtt a 2006. január–májusihoz képest.
A zöldségfélék ára 9 százalékkal csökkent az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához mérten. Az ötödik hónapban drasztikus árcsökkenés (39,6 százalék) volt tapasztalható, ez az idényjellegű zöldségeknek a tavalyinál korábbi betakarításából adódott.
A gyümölcsfélék árszínvonala 11,1 százalékkal növekedett 2006 első öt hónapjához viszonyítva, májusban viszont a tavalyi év azonos időszakához képest 3,7 százalékkal csökkent. A gyümölcsök között májusban a szamóca a legjelentősebb termék, ennek felvásárlási ára 5,9 százalékkal, termelői piaci ára 26,7 százalékkal csökkent 2006. májushoz mérten.
A burgonya termelői ára január–májusban a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 66,5 százalékkal, 2007. májusban az előző év májusához képest 50,6 százalékkal emelkedett.
A vágóállatok termelői árai 2007. január–májusban 2,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2006 azonos időszakában. A vágóbaromfi ára nőtt (10,4 százalékkal), a vágósertésé csökkent (10,2 százalékkal). Az állati termékek ára 6,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a tej termelői ára 5,9 százalékkal, az étkezési tyúktojás ára 13,2 százalékkal nőtt 2006 első öt hónapjához viszonyítva.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Indul a karácsonyi roham a játékpiacon
Kezdetét veszi a hazai játékpiac legforgalmasabb időszaka: a karácsony előtti…
Tovább olvasom >Többutas csomagolások jövője – mire készüljön a kereskedelmi szektor?
Az Európai Parlament 2024. április 24-én jogalkotási állásfoglalást adott ki…
Tovább olvasom >10 éves a magyar Black Friday – az akcióvadászattól a tudatos vásárlásig
A Black Friday Magyarországon 10 év alatt sokat változott: míg…
Tovább olvasom >