Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a nagymama konyháját és a modern éttermek kreatív újragondolásait. Ez pedig nem más, mint a túrógombóc. Puha, lágy, mégis tartalmas; édes, de nem túlzó – a túrógombóc épp azért különleges, mert egyszerűségében rejlik a varázsa. Nem véletlen, hogy ez az ikonikus magyar finomság ma is ott van az éttermek étlapjain, sőt, sok helyen igazi signature fogásként kezelik. A Dining Guide most először állította össze a legjobb túrógombócokat kínáló éttermek toplistáját. Villánytól Sarudon át Miskolcig, a Balaton-parttól Budapesten keresztül Egerig igazi országjáró gombóctúrát is tehetsz, ha szeretnél. Mutatjuk a top 10-es listát!
TOP10 túrógombóc 2025-ben a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz szerint:
- Stand25 Bisztró
- Sauska 48, Villány
- Avalon Ristorante, Miskolc
- Petrányi Borterasz, Csopak
- A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
- IDA Bistro
- Sulyom, a Tisza-tó tájétterme, Sarud
- Macok Bisztró, Eger
- Déryné
- Kismező Étterem
Stand25 Bisztró
A főváros legmegbízhatóbb bisztrója a hagyományos magyar gasztronómiára építő, de kortárs szellemiségű, dinamikus ízekkel operáló Stand25 Bisztró. Idén az étterem életében fontos változás történt – a konyhát immár Pető András séf vezeti Volenter Andrással karöltve. A Stand25 a kezdetektől fogva Széll Tamás és Szulló Szabina szakmai vezetésével működik, akik továbbra is meghatározó szerepet játszanak az étterem gasztronómiai irányvonalának alakításában. A cél nem változott: következetesen, magas minőségben bemutatni a modern magyar bisztrókonyha világát. Emblematikus ételei a Gulyás, a Brassói szűzpecsenye, a Mangalica cordon bleu, a Somlói galuska és a Túrógombóc.
Sauska 48, Villány
A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőségét kétséget kizáróan a villányi SAUSKA 48 prezentálja, amely egy „étterem a borászat szívében”. A konyhát jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a felszabadult falusi gourmet konyha fogalmát, amelyhez méltó helyszínt a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, az ikonikus Sauska borbirtokok tulajdonosa biztosít. A tehetséges séfnek köszönhetően a Sauska 48 magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. Az étterem a magyar és a sváb konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve. Az étlap emellett igyekszik követni a szezonális alapanyag-kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy Magyarországon egyedülálló „Pillantás a nagyvilágba: Válogatás a Sauska-család pincéjéből” szekcióval is, ahol a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb, akár a ‘60- as, ‘70-es, ‘80-as évek évjárataiból választhatnak a vendégek.
Avalon Ristorante, Miskolc
Ahogy az Avalon-nyaralás, úgy a hotel éttermeként működő, olasz alapokra építő Avalon Ristorante is fogalommá vált az elmúlt években. A mediterrán lazaság és frissesség prémium színvonallal párosul, legyen szó bármely olasz gasztronómiai tájegység emblematikus ételeiről. A konyhát Gönczi Tamás head chef és Szepesi Gábor corporate chef közösen határozzák meg, autentikus olasz ízélmények és a festői szépségű Bükk beható ismerete mentén. Az Avalon Ristorante kínálata 2023-ban a sokak által kedvelt „small plates” szekcióval bővült. A hely atmoszférája egyszerre elegáns és családias, a szerviz – csak úgy, mint a konyha – magas és kiegyensúlyozott teljesítményt mutat.
Petrányi Borterasz, Csopak
Létezik egy hamisítatlan panoráma Csopak illatos domboldaláról – a Petrányi Borteraszé, ahol a tó tükrét madártávlatból, az ízletes, házias és hívogatóan tálalt ételeket pedig annál közelebbről vehetjük szemügyre. A tulajdonosok, Petrányi István és felesége, Piroska az ezredforduló környékén szeretett bele végérvényesen a szitahegyi természetbe. Éttermük 2015-ben debütált, közvetlen, barátságos légkörrel, amit azóta is töretlenül tartanak. Messze híres panorámájuk mellett az igényes beltér, a borkóstolók és borvacsorák Balaton-illata, és a balaton-felvidéki kisebb gasztroforradalom ritmusával is együtt lüktető ételeik mind arra ösztönöznek, hogy ellátogassunk hozzájuk. Gyümölcsfáik, fűszerkertjük, szezonális alapanyagokra építő, minőségi nagymamai konyhájuk Mede Ádám és Ruga Endre hozzáértésével teszi felejthetetlenné az étkezést.
A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
A Konyhám Balatonfenyves nagystrandján kezdődött sikersztorija Fonyódon folytatódik étteremként A Konyhám Stúdió 365 néven. A koncepció és mottó szerint „Egy hely mindenkinek!”, amelyhez Szikra Gabriella séf személyisége és újító felfogása is nagyban hozzájárul. A menü választékában képviseltetik magukat a tradicionális magyar fogások, azonban bátor átköltésekkel, ráadásul az alapanyagok használatában sem ragaszkodnak ahhoz, hogy keretek közé szoruljanak. Az izgalmas fine bistro magas minőséget képvisel, a hagyományos ebédek és vacsorák mellett „főzz a séffel” esteket is tartanak, amikor a vendégekkel együtt készítik el a fogásokat, majd pedig közösen fogyasztják el azokat.
IDA Bistro
A Várkert Bazár aljában található IDA Bistro tökéletes választás, ha kíváncsiak vagyunk, hogyan ölt testet az Osztrák-Magyar Monarchia gasztronómiai öröksége modernizált, oldott, komfortos miliőben. Az étterem nevét Ybl Miklós feleségétől, Lafite Franciska Idától kölcsönözték. Maga a helyszín, a Várkert Bazár utcafrontjának falai is az építészet legnagyobb magyar mesterének munkáját őrzik, ám az impozáns, nagypolgári belső teret ma már a modern bisztró illatai lengik körbe. Jól érthető, két kultúra konyhájára épülő, szeretettel és figyelemmel készülő ételeik olyan klasszikusokat sorakoztatnak fel, mint például a borjúbécsi, burgonyasaláta, Tafelspitz, császármorzsa, de vegetáriánus opciók közül is válogathatunk. A választékot magyar és osztrák borok színesítik, összhangban az éttermi koncepcióval.
Sulyom, a Tisza-tó tájétterme, Sarud
A festői Tisza-tó nyugati oldalán, Sarudon működő étterem a tó jellegzetes növényéről, a sulyomról kapta a nevét. Az étterem csapatának nem titkolt célja, hogy segítsenek vendégeiknek kiszakadni a rohanó mindennapokból – melyben mind az étterem letisztult belső tere, mind pedig modern felfogású gourmet konyhája nagy szerepet játszik. Az étlap a régió jellegzetes alapanyagaira épít, de egyben nem riad vissza a kísérletezéstől sem. A konyhát immár Bernáth Márton séf vezeti, aki szezonalitásra építő, kreatív fogásokat visz a tányérokra. Az étlapon több színes vegetáriánus és vegán opció is elérhető, valamint időről-időre sulyomból készült fogások is kóstolhatók.
Macok Bisztró, Eger
Macsinka János séf-tulajdonos a régió alapanyagaira és a helyi gasztronómiai adottságokra épít, de szívesen ötvözi ezeket az elemeket európai irányzatokkal. A vár alatt található egri étterem azonban nem csupán a konyhája, hanem egyedülálló miliője miatt is sokak kedvence, így az ország legtávolabbi részeiből is érkeznek hozzájuk vendégek. Az étlapon szereplő ételek a vidéki magyar gasztronómiára jellemző, karakteres ízvilágot hoznak, a konyha teljesítménye jó technológiai ismeretekről tanúskodik. Kiemelkedő a borkínálat is, amely elsősorban a térség legjellemzőbb és legizgalmasabb tételeit sorakoztatja fel. A Macok terasza a tavasztól késő őszig tartó időszakban kedvelt találkozóhely, emellett említésre méltó az étterem kiváló ár-érték aránya is.
Déryné
Vibráló atmoszféra, kozmopolita hangulat, magával ragadó enteriőr, a fővárosi vendéglátós szcénában kiemelkedően professzionális, mégis közvetlen szerviz – a legegyszerűbben talán így lehetne összefoglalni a Déryné lényegét. Az étteremtől elválaszthatatlan a tulajdonos, Kovács Kristóf személye, aki elkötelezett szenvedéllyel irányít. Legendás brunch- és reggeli kínálata egyedülállóvá teszi saját műfajában, de legalább ilyen ismertek és népszerűek pop-up vacsoráik, amelyekhez a világot csapatukkal közösen bejárva szerzik az inspirációkat. Élőzene, nyüzsgés, eklektikus étlap – hiszen egy lépéssel mindig mások előtt járnak, vendégeik pedig örömmel követik őket az izgalmas gasztronómiai utazásokon.
Kismező Étterem
Budapest Broadway-án, közvetlenül az Operettszínház mellett, az egykori Pesti Disznó helyén működik a Kismező, amely a „small plate” koncepcióra épít. Az étlap a műfajhoz hűen hideg és meleg, kis- és közepes méretű fogásokat kínál, melyeket progresszív, újhullámos fine bistro stílusban, magas színvonalon készítenek el. A Kismező hangulatos belső tere és tágas terasza hívogató környezetet teremt, ahol a vendégek szívesen időznek. Az igényesen berendezett enteriőr mellett az italkínálat is figyelemre méltó, így a hely tökéletes választás lehet baráti vacsorákhoz, vagy akár esti programok előtti lazításhoz is.
Kapcsolódó cikkeink
Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >Új éttermi szolgáltatást vezetett be a Munch
Elindult a Munch Club, amely exkluzív éttermi 1+1 Dealekkel és…
Tovább olvasom >Gourmet kaland útközben is: megújult az OMV VIVA nyári gasztrokínálata
A nyár nemcsak a szabadságról és a napsütésről szól, hanem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Hódít a #MatchaTok: a japán zöldtea por lett a közösségi média új kedvence
A TikTokon elindult #MatchaTok trend szélsebesen meghódította a világot: a…
Tovább olvasom >