Tőlem, neked
Rossz ősz vége, jobb év vége – ilyen volt a tavalyi pralinészezon mérlege. Ebben a kategóriában a gyártók szerint tényleg megéri a prémiumra koncentrálni, mert itt különösen igaz, hogy a fogyasztó megbecsüli a minőséget. Ajándékba az ember mégsem vesz akármit. Ez a személyes gesztus és maga az ünnep jó lehetőséget teremt a limitált, különlegesebb variánsokra és az – egyre többször digitális térben zajló – célzott marketingre.
A cikk a Trade magazin 2024/10. lapszámában olvasható.
Titkon bíztak benne a pralinépiac szereplői, hogy az év végi ajándékozási szezon újra növekvő pályára állítja az eladásokat, de ez a piac egészét tekintve nem következett be.
– Az előző negyedévekhez képest az utolsó periódus is összességében hasonló eredményeket hozott – idézi vissza Fekete Fanni Krisztina, a Storck Hungária Kft. termékmenedzsere. – Az októberi és novemberi hónapok eladásai két számjegyű csökkenést mutattak, jóval a bázis alatt maradva volumenben, amit a kedvezőbben alakuló, konszolidálódó decemberi hónap sem tudott jelentősen enyhíteni. Összességében tehát a fogyasztók visszafogták a vásárlásaikat, és a korábbi években általában fellángoló év végi „ajándékozási ösztön” tavaly a praliné kategóriában nagyrészt elmaradt. Szerencsére azonban azt látjuk, hogy a fogyasztók továbbra is keresik a megszokott és jól bevált variánsokat. A merci és a Toffifee kulcsvariánsai az elmúlt időszakban is a toplista dobogós helyezettjei maradtak.
A minőség nem dől be
A fogyasztói tudatosság, a vásárlói szokások a gazdasági körülmények hatására tehát részben megváltoztak.
– Ugyanakkor eladási adatainkból azt tapasztaltuk, hogy a prémium kategóriát képviselő Szamos termékek iránt a kereslet nem csökkent, az ünnepi időszakban növekedés volt tapasztalható – fűzi hozzá Farkas Zsolt, a Szamos Marcipán Kft. kereskedelmi és marketingvezetője. – Az időközre tervezett disztribúciónövelés, köszönhetően partnereinknek, a szortiment- és mélységi bővítésekkel valamennyi fél számára támogatást jelentett.
Hasonló tapasztalatokról számol be Molnár Pál, a Szerencsi Bonbon Kft. kereskedelmi vezetője is:
– Van az úgy, hogy az ember azt kívánja, bár ne lenne igaza. Az elmúlt év végi borúlátással kapcsolatban szerencsére többeknek nem lett – különösen igaz ez a minőségi termékek gyártóira, ahova Szerencsi márkánkkal mi magunk is tartozunk. Mivel 2023-ban sok új standard (nem szezon-) termékkel léptünk piacra így a normál értékesítésünk szépen fejlődött az egyes hónapokban, továbbá az október–decemberi névnapi és ajándékozási időszakban is jól teljesítettek a desszertjeink. Míg az alsó és középkategóriában mi is érzékeljük a fogyasztók részéről a hasonlítgatást és váltogatást, a kézműves, prémium kategóriában azonban egyáltalán nem látjuk jellemzőnek az árérzékenységet. Sőt, jelentős bővülést tapasztalunk, mégpedig főként a modern kereskedelmi csatornákban (diszkontokban, szuper- és hipermarketekben).
Molnár Pál több attribútumot is megemlít meg a piaci siker zálogaként: a megfelelő méret és árpont, az akciózás és a figyelemfelhívás.
– A novemberi névnapok kapcsán csak erősödött a korábbi tendencia: már férfiaknak is „illik” desszertet adni ajándékba, és szívesen is fogyasztják, ha pedig valami kiemelkedő ízvilágban és küllemben, akkor ők maguk is keresik és újra vásárolják ajándékba, vagy maguknak – említ meg egy erősödő piaci trendet a kereskedelmi vezető.
Limitált kiadások, új promóciók
A Storck Hungária idén nem tervez különösebb átalakítást a pralinépalettáján az elmúlt időszakhoz képest, azonban néhány népszerű, korábban már sikeres limitált kiadást újra visszahoznak az év második felében márkáik égisze alatt.
– A Toffifee portfóliójában egy közkedvelt ízvariáns tér vissza a boltok polcaira. Hasonlóképpen a merci márkánál is, ahol két, korábban nagy sikert arató, limitált kiadású válogatás idézi meg újra a hűvösebb évszakok hangulatát – vetíti előre Fekete Fanni Krisztina. – Ami a korábbi évekhez képest idén újdonság, azok a fogyasztói promóciók. Tavasszal a Toffifee Gyereknap közeledtével az állatkerti tematikájú aktivitásával izgalmas, kalandos és élményszerű nyereményeket kínált a promócióban részt vevők számára. A merci márka pedig a szeptember 21-i Hála Világnapja alkalmából indított promóciójának fő üzenetével kíván minél több embert emlékeztetni arra, hogy a mindennapokban mennyire fontos kifejezni hálánkat és köszönetünket szeretteinknek és a hozzánk közel állóknak. Az aktivitás során személyre szóló ajándékokkal és élményszerű nyereményekkel készülünk, hogy a nyertesek az általuk választott személlyel együtt élvezhessék a különleges pillanatokat.
A cég továbbra is nagy hangsúlyt helyez a márkaépítésre és az erős médiajelenlétre, hogy fenntartsa márkái előkelő piaci pozícióját és ismertségét. Az év második felében pralinémárkáik visszatérő limitált kiadásait erős médiatámogatás mellett vezetik be újra.
– Médiamixünk a korábbi évekhez hasonlóan alakul, a globális trendekhez igazodva egyre nagyobb mértékben integrálva digitális kampányelemeket a márkák kommunikációjába – tudjuk meg a Storck Hungária Kft. termékmenedzserétől.
Tradicionális termékek, modern marketing
A Szerencsi folytatja az újdonságok és újítások bevezetését a piacra.
– A legrégebbi, tradicionálisan magyar édességmárka gyártójaként örömmel állunk a kihívások elé: hisszük, hogy az új arany-fehér letisztult design és a megújult ízvilág eleget tesz a legmagasabb elvárásoknak fogyasztói oldalon is, akár ajándékozó, akár ajándékozotti minőségben – mondja a cég kereskedelmi vezetője. – Mivel ünnepek alkalmával megnő a külföldi utazási kedv is, kifejezetten ikonikus országot jelképező válogatássorozattal is találkozhatnak az üzletek polcain. Büszkék vagyunk arra, hogy a Szerencsi csokoládé a nemzeti értéktár részeként újabb területekre tud lépni, s közben pont az idén centenáriumi; azaz 100 éves múltjához hűen, mindig következetesen, vállalhatóan viseli a változó idők kihívásait.
Marketingjük fókuszában az újdonságok és a toptermékek állnak – ősszel a desszerteké lesz a főszerep, szezonban pedig majd a szaloncukor kerül sorra.
– Innovatív és mégis tradicionális gyártóként fontosnak tartjuk, hogy így is lépést tartsunk a piaci trendekkel, fogyasztói szokásokkal – szögezi le Molnár Pál. – Mivel a fogyasztók figyelme és jelenléte rohamosan tolódik az online tér felé, mi is itt erősítünk: Új ügynökséggel vagyunk jelen a közösségimédia-felületeken, és a honlapunk megújításán is dolgozunk.
Kiemelt kampányok, aktív online jelenlét
Farkas Zsolt a tavalyi eredményeikre visszatekintve elmondja: tovább folytatódott a forgalomeltolódás a nagyobb kiszerelésű desszertek és pralinék felé, ami már hosszú évek óta megfigyelhető termékeik körében.
– Az új fejlesztésű, 2023 év közepén piacra került Szamos Csokoládé krémbonbonok, illetve Szamos Gourmet csokoládédesszert-válogatás is bizonyította, hogy a fogyasztók, változatlanul bíznak a prémium minőségű Szamos csokoládékban, desszertekben, függetlenül a magasabb árpozíciótól – hangsúlyozza a Szamos Marcipán Kft. kereskedelmi és marketingvezetője.
Az év hátralévő részére vonatkozó fejlesztéseiknél elsődlegesen a karácsonyi szezonárukra, szaloncukrokra kerül a fő hangsúly, így a 2024-es karácsonyi szezonban a Szamos szaloncukrok már 25 különböző ízben, 6 különböző kiszerelésben kerülnek forgalomba.
– Trade aktivitások terén mind az eladóhelyi megjelenések, mind az egyéb aktivitások növelése, szélesítése mellett az online térben, már kora ősztől aktív részvétellel jelen leszünk, intenzív és kiemelt kampányokkal támogatva mind az állandó szortimentet képező termékeinket, mind a karácsonyi szezonárukat – ígéri Farkas Zsolt. //
A megélhetési válság után visszarendeződik a pralinépiac
A magas inflációs időszakban változtak a vásárlási szokások, kerestük a kisebb kiszerelésű termékeket; valamivel gyakrabban, de egyszerre kisebb mennyiséget vásároltunk. 2024 első félévében visszarendeződni látszik a pralinépiac, az áremelkedés mértéke a válság előtti szintre csökkent, bátrabban nyúlunk ismét a nagyobb kiszerelésekhez. A diszkont csatornában egyre nagyobb teret kapnak a márkás termékek, ezáltal összességében, az elmúlt években fokozatosan csökken a saját márkák részesedése a pralinépiacon belül, annak ellenére, hogy a diszkont csatorna súlya növekedett.
A 2022–23-as megélhetési válság a praliné kategóriát sem kímélte. Hasonlóan sok más kategóriához, itt is jelentősen megnőtt a termékek átlagára (a kilogrammonkénti ár 27%-kal nőtt 2023 H1 időszakban az előző év azonos időszakához képest), ennek következtében módosultak a vásárlási szokások is.
Pralinét is tudatosabban, a gazdasági szempontokat jobban előtérbe helyezve vásároltunk. Egy-egy vásárlás során átlagosan kisebb mennyiség került be a kosarakba, és bár valamivel nőtt a vásárlási alkalmak száma (ott vettük meg a pralinét, ahol kedvezőbb volt az ár – akár egy másik bevásárlás során), de így is csökkent az összességében megvásárolt termékek mennyisége a kategóriában. A magas inflációval sújtott 2023 H1 időszakban az élelmiszer kategóriák többségére jellemző volt, hogy a háztartások a mennyiség visszafogásával igyekeztek spórolni.
2024 első félévében, amikor az árszint emelkedése a válság előtti ütemre, 5%-ra mérséklődött, a vásárlási mintázatok is visszarendeződni látszanak. A vásárlási gyakoriság valamivel alacsonyabb lett, mint az előző év azonos időszakában, viszont az egy-egy vásárlás során, a kosárba rakott praliné mennyisége megnőtt, elérve a válság előtti kosárméretet. Az alkalmanként megvásárolt mennyiség dobozban kifejezve az elmúlt két évben végig stabil maradt, jellemzően 1-2 doboz volt, viszont a válság alatt megnőtt a kisebb kiszerelések iránti igény, míg 2024-ben ismét bátrabban nyúltunk a nagyobb kiszerelésért.
A praliné kategórián belül a válság alatt sem emelkedett számottevően a promóciós értékesítések aránya, a kategória forgalmának harmada (a mennyiség 35%-a) származott promóciós vásárlásokból. Hasonlóan, a saját márkák részesedése sem emelkedett meg ez időszak alatt, sőt, az elmúlt 3 évet nézve csökkenés látszik a saját márkák mennyiségi részesedésében (2022 H1-ben 32% volt a saját márkák aránya, míg 2024 H1 időszakban csupán 24%.)
Bár a diszkont csatorna súlya fokozatosan növekedett a pralinépiacon belül az elmúlt évek során, de a csatornán belül erősödni tudott a márkás termékek jelenléte. Míg 2022 H1 időszakban a diszkont csatornán belül a megvásárolt mennyiség 60%-a saját márkás volt, addig ez az arány 2024 H1 időszakra 45%-ra csökkent. //
Kapcsolódó cikkeink
A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >Az ökológiai gazdálkodás az agrár-fenntarthatóság kulcsa és vezető modellje
Budapesten találkoztak az ökológiai gazdálkodás nemzetközi és hazai szakemberei a…
Tovább olvasom >Növényi alapú pop-up üzletet nyitott az Impossible Foods Chicagóban
Impossible Quality Meats néven nyitotta meg az Impossible Foods pop-up koncepcióját Chicago Uptown…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >