Tölcséres pizza

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 08. 27. 08:00

A pizza kétségtelenül a legsikeresebb gyorséttermi ételfajtákhoz tartozik, ám az utcán is fogyasztható to-go formában sokáig nem sok sikerrel próbálták elkészíteni – hacsak a szeletenként árult pizzát nem tekintjük annak. Egy olasz cég 2004-ben vezette be a piacra Konopizza néven az első tölcsér alakú pizzákat (konus latinul fordított kúpot jelent) – többnyire hagyományos feltétekkel. Még nálunk is nyílt a WestEndben a Konopizzára építő étterem, ám a sokat ígérő vállalkozás nem hódította meg Európát.Megpróbálkoznak viszont újra a tölcséres pizzával a világ gasztronómiájának egyre inkább az elitjébe tartozó spanyolok is. A júniusi New York-i Fancy Food Show-n Coneinn néven mutatták be e különlegességet katalán iskolázásban. A barcelonai cég üzletemberei a sikert nem bízzák a véletlenre: a sütőben elkészíthető termékhez melegen tartó pultokat is kínálnak, de a Coneinn pizza speciális vending automatából is értékesíthető.
És ha már felvetettük, hogy a vendéglátás világa keresi az olyan to-go pizza titkát, ami nemcsak praktikus, de népszerű is, mutatunk egy másik választ is ugyanarra a kérdésre: nemrégiben a Nestlé dobott piacra Hot Pockets márkanéven „zsebes” pizzát, ami ugyancsak utcai értékesítésre alkalmas, abszolút convenience terméknek számító, mikrosütőben melegíthető készétel (ez hozzánk még nem jutott el).
A probléma megoldása talán azért olyan nehéz, mert az igazi pizza mindenki számára egy kerek lapos lepényt jelent, amit befednek a különböző, együtt sülő feltétek, nagy felületen kapva közvetlenül a hőt. Hiába az innovatív ötlet, ha feltekert/zsebes/lepényszerű változatoknak a gyorsétkeztetésben olyan népszerű „rokonokkal” kell megküzdeniük, mint a görög, török, arab piták, és a világban egyre népszerűbb dél-amerikai tortillák, fajiták, enchiladák és a wrapek.

Kapcsolódó cikkeink