Tökfesztivál az Őrségben
Tökmagköpesztésre és tökmagolajütésre, gasztronómiai, néprajzi és kulturális kalandozásra várják az érdeklődőket ezen a hétvégén a XIII. Őrségi Tökfesztiválon.
Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy négy településen, Nagyrákoson, Szalafőn, Őriszentpéteren és Magyarszombatfán zajlik majd az idei fesztivál, amelyre három nap alatt nyolc-tízezer érdeklődőt várnak szerte az országból és határainkon túlról is.
Hozzáfűzte: Nagyrákoson pénteken este hat órától például a tökmagköpesztésbe – a tökmag tisztításába – kapcsolódhatnak be a látogatók, és miközben a kezek járnak, mesék, érdekes történetek is elhangzanak. A három nap alatt a kicsiknek lesz játszóház, színielőadás, kézműves kirakodóvásár, citerazene- és néptáncbemutató, valamint töklámpás-felvonulás is – sorolta a szervező.
Szalafőn a pityerszeri csárdában tökös ételeket kínálnak: tökfőzelék, sütőtök-krémleves, tökmagos sült csirke és tökös-mákos rétes is szerepel a kínálatban, de az érdeklődők megkóstolhatják az ország tortáját is, az Őrség zöld aranyát Szó Gellért cukrászmester mutatja be a fesztiválon.
Baloghné Kercsmár Bernadett, aki évek óta foglalkozik tökmagolaj-készítéssel is, elmondta, hogy az őrségi tökmagolaj kifejezetten erre a célra termesztett olajtökből készül. A tökmagot hagyományos módon köpesztik, válogatják, majd pörkölik, ettől kapja meg jellegzetes füstös ízét. Bár mostanában fokozottabb élettani hatásai miatt már inkább a hidegen sajtolt változatot keresik a vásárlók, a melegen sajtolt ízesebb, ezt salátákhoz, süteményekhez és húsokhoz is ajánlják – tette hozzá.
Baloghné Kercsmár Bernadett figyelmeztetett arra, hogy a tökmagolajat széles körben hamisítják. Mint kiemelte, garanciát jelenthet a származásra és a minőségre is, ha a tökmagolaj csomagolásán megtalálható az Őrségi Nemzeti Park által kiadott védjegy, a gond csupán az, hogy ez csak a melegen sajtolt termékekre tehető, a hidegen sajtoltakra egyelőre nem szól az engedély. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt
Példaértékű teljesítmény született a hazai vállalatok körében zajló Fut a…
Tovább olvasom >Az egészséges táplálkozás a felelős állattartásnál és növénytermesztésnél kezdődik
Az Auchan a felelős termelőkkel való kapcsolatra alapozva, hozta létre…
Tovább olvasom >Digitális DACHSER magazin: érdekes tények és történetek a logisztika világából
A DACHSER magazin több mint hatvan éve tudósít az intelligens…
Tovább olvasom >