Tokajit isznak a diplomaták
A Tokaji borvidék viszi a prímet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2018-as borválogatásában, amely a külképviseletek és a diplomáciai rendezvények számára készült – írja az agrarszektor.hu. Számos neves magyar borvidék nem szerepel a listán, helyet kapott viszont egy olyan erdélyi bor, amely egy Aradhoz közeli borvidéken készült.
Tizennégy tokaji pincészet bora, illetve pezsgője került be a KKM idei borválogatásába, amely összesen harminc terméket tartalmaz. Így a Tokaji borvidék a meghatározó a listán, amely a magyar borkultúrát reprezentálhatja a külképviseleteken és a KKM diplomáciai rendezvényein.
A listán található tokaji borok és pezsgők között számos neves pincészet – így például a Sauska, a Hétszőlő, a Royal vagy a Tokaj Nobilis – termékei szerepelnek, és egy borral képviselteti magát az állami tulajdonú Grand Tokaj is. A harmincas válogatás egyébként összesen tizenegy borvidékről származik, amelyek közül tíz található Magyarországon. A „kakukktojást” az erdélyi Balla Géza kékfrankosa jelenti, amely az Arad melletti, Ménesi elnevezésű borvidékről származik.
A válogatásban szereplő hazai borvidékek között a Tokaji mellett megtalálható a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki, az Egri, a Szekszárdi, a Villányi, a Kunsági, a Mátrai és a Zalai.
Nem kerültek be ugyanakkor borok például a Soproni, a Neszmélyi, a Nagy Somlói vagy a Balaton-felvidéki borvidékről.
2017 a furmint éve volt, ezért e szőlőfajta a mostani borválogatásnak is hangsúlyos eleme – közölte korábban a KKM. Kizárólag magyar szőlő- és borfajták kerültek a válogatásba. A furmint mellett ilyen például a kadarka, a kéknyelű és az Irsai Olivér is. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >A borok suttogója vagy tudós? Avagy mit tud egy Master of Wine?
A Master of Wine (MW) hivatást ezernyi mítosz lengi körül…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >