A Tokaj-hegyaljai termelők, kézművesek piaca kapta a Takács András-emlékdíjat
A Tokaj-Hegyaljai Piac szervezői kapták az idei Takács András-emlékdíjat.
A Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság első elnökének, a világörökségi térségfejlesztési programiroda egykori vezetőjének tiszteletére 2014-ben alapított elismerést szerdán adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkeresztúron. A díjjal kapcsolatos szervezést a történelmi borvidék világörökségi gondnoksága vállalta magára.
A világörökségi szakmai napon átadott elismerést olyan személy vagy közösség kaphatja, aki-amely munkájával hozzájárul a borvidék felemelkedéséhez, népszerűsítéséhez, fejlődéséhez, szakmai példát mutat, hozzáértésével a minőséget, a világörökségi értékek megőrzését szolgálja, és elősegíti a borvidék szereplőinek közösségi életét – ismertette Molnár Péter, a társaság elnöke, a Patrícius Szőlőbirtok birtokigazgatója.
A díjazottakra egy csaknem húsztagú, a borvidéket reprezentáló társaság tesz javaslatot, a döntést pedig Takács András hozzátartozói, a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság és a világörökségi gondnokság hozzák meg.
Az elismerést a Tokaj-Hegyaljai Piac szervezői közül hárman, Somogyi Krisztina, Lengyel Enikő és Fortuna Judit vették át. Somogyi Krisztina elmondta, hogy éppen a jövő héten lesz ötéves a kezdeményezésük. A piacot minden hónap második vasárnapján rendezik meg a Disznókő Szőlőbirtok által működtetett Sárga Borház körüli területen. Kizárólag magas minőségű, kézműves és helyi termékek jelennek meg a vásáron. Ma már csaknem százötvenen árulják kisebb-nagyobb rendszerességgel portékájukat a Sárga Borháznál – mondta, kiemelve, hogy az idők folyamán ismerősi-baráti közösséggé alakult a termelők és a vásárlók csoportja.
A díjat eddig két alkalommal osztották ki. 2015-ben Rák József Hercegkút polgármestere, 2016-ban pedig két, a borvidéken sokat tevékenykedő építész, Kovács Ágnes és Salamin Ferenc vehette át az elismerést. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Bock József: Egy élet a villányi borok szolgálatában
Bock József, a villányi borvidék legendás borásza, nemrégiben életműdíjat kapott…
Tovább olvasom >Fejezet a HoReCa marketing tankönyvből
A hazánkban bő két évtizede megindult, gasztronómiai forradalomnak nevezett folyamat…
Tovább olvasom >Geo Terroir kutatócsoport alakult a Szegedi Tudományegyetemen
Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bioélelmiszerek a közétkeztetésben a IV. Magyar Gasztronómia Napján
2025. április 26-27-én tartják a IV. Magyar Gasztronómia Napját. A…
Tovább olvasom >IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >