A biztonságos magyar tojást vásárolják a fogyasztók
Az ellenőrzött termelésből származó, biztonságos magyar étkezési tojások fogyasztását részesítsék előnyben a hazai vásárlók – hívja fel a figyelmet a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség). A külföldi előállítású, importált tojások sokszor humánegészségügyi kockázatokat jelenthetnek. A legújabb nemzetközi híradások szerint lengyel tojásokban mutattak ki olyan mennyiségű antibiotikumot, amely az emberi egészséget is veszélyeztetheti.
Több nemzetközi híradás is arról számolt be az utóbbi időszakban, hogy az emberi egészségre is ártalmas szennyeződéseket mutattak ki étkezési tojásokban. Holland és német értesülések szerint egyes tojástételekben ismét fipronilos rovarirtószer-maradvány jelent meg, a napokban pedig a lengyel állatorvosi szolgálat hívott vissza a piacról több mint 4 millió darab étkezési tojást, mert azokban a megengedettnél magasabb antibiotikum-tartalmat észleltek.
Az újabb nemzetközi esetek is rávilágítanak arra, hogy a külföldi előállítású, importált tojások fogyasztása humánegészségügyi kockázatokat jelenthet – szögezi le a Tojásszövetség. A lengyelországi helyzet magyar szempontból is különösen fontos lehet, mert a külföldi étkezési tojások zöme Lengyelországból érkezik a magyar piacra. Ezért a szövetség felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az importált termékek helyett az ellenőrzött és nyomon követhető termelésből származó magyar étkezési tojások vásárlását részesítsék előnyben.
A magyar gazdaságokban termelt tojások kiváló minőségűek és biztonságosan fogyaszthatók – húzza alá a Tojásszövetség. A sokszor bizonytalan eredetű és tisztázatlan beltartalmú külföldi termékekkel szemben a magyar gazdaságokból származó tojások nyújthatnak megfelelő minőségi garanciákat a fogyasztók számára.
Kapcsolódó cikkeink
Ezek a tényezők befolyásolták az árakat a tej- és a tojáspiacon
Két gyorsított ágazati vizsgálatot is lezárt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >További cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >Zsugorinfláció: adatbázis indul a kisebb kiszerelésekről
A fogyasztók könnyen hozzáférhető, megbízható és folyamatosan frissülő forrásból tájékozódhatnak…
Tovább olvasom >Támad a Temu: az online diszkontóriás betörne az európai élelmiszerpiacra is
A kínai Temu online piactér az olcsó elektronikai és ruházati…
Tovább olvasom >