Többet kell fialnia a kocának, hogy utolérjük Nyugat-Európát
Növelni kell a sertéstenyésztés hatékonyságát, jelenleg átlagosan 18-20 malac jut egy kocára, ezt 26-28-ra, azaz a nyugat-európai szintre kell emelni – mondta Német Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kedden Budapesten, a szervezet évzáró sajtótájékoztatóján.
A VHT december elején újonnan megválasztott elnöke hozzátette: ez az egyik fontos feltétele annak, hogy a mostani 3 millió körüli sertésszám érdemben növelhető legyen Magyarországon.
Fontos kritériumnak nevezte azt is, hogy a tenyésztők a mostaninál könnyebb feltétek mellett juthassanak hitelhez. Úgy vélte, az ágazat megújításához, fejlesztéséhez minimum több tízmilliárd forintra lenne szükség.
A VHT elnöke, volt főállatorvos arról is beszélt, hogy a szakmaközi szervezet és terméktanács munkáját is meg kívánják újítani. Egyrészt a tenyésztőket naprakész információkkal szeretnék ellátni – ennek érdekében szakmai fórumokat szerveznek és tematikus kiadványokat jelentetnek meg -, másrészt az érdekképviseleti tevékenységet szeretnék új alapokra helyezni a hatékonyság jegyében.
Menczel Lászlóné, a VHT titkára elmondta: szeretnék elérni, hogy a belföldi piacon érezhetően emelkedjen – a jelenleg 60 százalékra becsült – belföldi hús és húskészítmény eladási arány.
Ehhez csökkenteni kell az ágazatban a mintegy 30 százalékra becsült feketegazdaság arányát. Emellett az első adandó alkalommal csökkenteni kellene az élelmiszerek áfáját más uniós országok átlag szintjére, azaz 25-ről 9-10 százalékra – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >