Több szakember is megindokolta a hazai extrém élelmiszerdrágulást
A forintromlás lehet legfontosabb ok, de természetesen az Európai viszonylatban is kiemelkedő élelmiszer-infláció soktényezős.
„A hosszú távú trendek alapján sok termék magyar ára egy külföldi árhoz igazodik, a magyar folyadéktej vagy a sertéshús ára például rendre a német árat követi. A gyenge forint miatt viszont itt az átgyűrűző hatás ezeknél a cikkeknél felerősödött. Tehát ha Németországban drágulás van, akkor itt is az lesz, de még nagyobb mértékben”
– mondta Pesti Csaba, az AKI munkatársa.
Abban is egyetértenek a szakértők, hogy az év első felében az erős hazai kereslet is rendesen feltornázta az árakat.
„Az élelmiszer-fogyasztás volumenindexe majdnem 10 százalékkal emelkedett az első negyedévben, az ársapkás termékekből elkezdtek betárazni az emberek. A felhalmozást és költekezést azonban nemcsak a mesterséges olcsósítás okozta, hanem az is, hogy a választások apropóján a kormány rengeteg pénzzel dobta meg a lakosságot.”
– magyarázta a Telexnek Raskó György.
A magyar élelmiszeriparról általában kevesebb szó esik, mint az agráriumról, holott legalább ugyanakkora szerepe van az árak alakulásában. Helyzete pedig nem valami rózsás. Egyrészt mint Pesti Csaba az előadásában említi, a szektor cégeinek jövedelme és forrásellátottsága messze alulmúlja a mezőgazdasági cégekét, rosszabb az árbevétel-arányos jövedelmezőségük, nem kapnak uniós agrártámogatásokat. Következésképpen kevesebb tőkéjük is halmozódik fel, kevesebb a bankbetétük.
Ez azzal jár, hogy amikor baj van (például drasztikusan emelkednek a gyártási költségek), akkor ezeknek a cégeknek kevésbé van lehetőségük puffert képezni a saját forrásaik felhasználásával, tompítani a hirtelen jelentkező hatásokat. Az is elmondható a hazai élelmiszer-ágazatról, hogy energia- és munkaerő-hatékonysága alacsony.
Még több ok a Telex cikkében itt.
Kapcsolódó cikkeink
Jelentősen lassul idén az élelmiszerek drágulása
Az élelmiszerárak alakulása idén már nem húzza, hanem visszafogja az inflációt…
Tovább olvasom >Az éghajlatváltozás tovább növeli az élelmiszer-inflációt
Az emelkedő hőmérséklet és a szélsőséges időjárási események komoly hatással…
Tovább olvasom >Gyorsult az infláció Spanyolországban márciusban
Spanyolországban a fogyasztói árak éves növekedése az előzetesen közölttel összhangban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >