Ötezer ellenőrzés és 25 millió Ft bírság a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés mérlege
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával március 19. és április 9. között zajlott az ország teljes területén a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés. A vizsgálatok során 5 162 ellenőrzésre került sor, amelynek eredményeként 25 327 888 Ft összegű bírságot szabtak ki és mintegy 39,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból az ellenőrök.
A kiemelt ellenőrzés célterületei között szerepelt a hús és húskészítmény, az édesipari-, a borászati termékek, a takarmányok előállítása és forgalmazása; a tojáscsomagolás és forgalmazás; a zöldség- és gyümölcs-forgalmazás, továbbá az élőállat (bárány, nyúl) szállítások és az élelmiszerhulladékok kezelése. A szakemberek kiemelt figyelmet fordítottak az ünnephez köthető gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerekre is, például a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre; a tojásra; vagy épp a különféle borokra.
Az élelmiszer előállító helyeket és az élelmiszer-forgalmazókat egyaránt érintő ellenőrzések során leggyakrabban higiéniai, illetve a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot tapasztaltak a hatóság szakemberei. Összesen 36 586 hazai és külföldi élelmiszer tételt vizsgáltak meg az ellenőrök, amelyek 2,3 %-át – 39,5 tonnát – kellett kivonni a forgalomból. Az élelmiszerhulladék kezelés szabályainak megsértése miatt további 915 000 Ft bírság kiszabására került sor.
Az ellenőrzések során új problémaként jelentkezett a citrusfélék gyümölcsén az élő kártevővel való szennyezettség. A citrusfélék pajzstetvei közül négy faj került identifikálásra, s főleg a görög és spanyol import termékek voltak fertőzöttek. A gyümölccsel behurcolt – Magyarországon nem honos – károsítók megtelepedésének veszélye fennáll, s ez fokozott növényvédelmi kockázatot jelent.
A feltárt szabálytalanságok miatt a tavalyinál kevesebb figyelmeztetésre, ugyanakkor több bírság kiszabására került sor. A 2011. évi tavaszi kiemelt ellenőrzés eredményeihez képest némileg több esetben állapított meg nyomonkövetési hiányosságot a hatóság. Az élelmiszer termékek esetében, míg tavaly elsősorban a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta volt a forgalomból történő kivonás leggyakoribb oka, addig idén a jelölési hiba volt a legjellemzőbb probléma.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >