Több mint húsz ország elnöki szakácsai Oroszországban
A világ vezetőinek szakácsai gyűltek össze ezekben a napokban Oroszországban: idén Szentpéterváron és Moszkvában tartotta éves találkozóját a Club des Chefs des Chefs, vagyis a főnökök konyhafőnökeinek alig 30 tagot tömörítő klubja.
Főzés egyáltalán nem szerepelt a programban, felkerestek viszont a séfek több múzeumot – legelsősorban a Vodkamúzeumot, ahol kóstolót is szerveztek számukra -, és megtekintették Szentpétervár több nevezetességét. Díszbanketten vettek részt, amelyen főleg orosz ételekkel kényeztették őket a vendéglátók, és emellett talán cseréltek néhány receptet is.
A francia Jérôme Rigaud, a Kreml főszakácsa egyenesen leszögezte: nem árulhatja el Dmitrij Medvegyev orosz államfő kedvenc ételét, mert akkor majd akárhová megy, mindenhol azt tálalják fel neki, és az nem lenne jó. A fiatal Rigaud alkalmazása a Kremlben 2008-ban szenzációt keltett: máig ő ott az egyetlen külföldi. Előtte több elit moszkvai étteremben dolgozott, s a hírek szerint a Kremlben az eddiginél kifinomultabb, színesebb konyhát vezet.
A többi séf csatlakozott Rigaud véleményéhez, és szintén nem árult el titkokat.
Rigaud mindössze annyit tárt fel kollégáinak: Medvegyev a halételek nagy kedvelője, míg Vlagyimir Putyin miniszterelnök a húst szereti.
Néhány apróbb titok mégiscsak kiderült: Rigaud például elmondta, hogy a Kremlben a nagy nyári hőségben nemigen szolgálnak fel meleg főételt, hanem például erdei bogyós gyümölcsökből készült hideg leveseket és carpacciókat kínálnak. Barack Obama elnök séfje elárulta, hogy főnöke és családja főleg a zöldségeket szereti, csak néha fogyasztanak hozzá grillen sült csirkét, vagy grillezett halat. II. Erzsébet angol királynő szemmélyes szakácsa szerint a saláták nagy kedvelője, Silvio Berlusconi olasz kormányfő séfje pedig elárulta, hogy főnöke – hogyan is lehetne másként – az olasz tésztaételek imádója.
Gilles Bragard, aki 1977-ben a klubot megalapította, elmondta: ez első emberek konyhafőnökeinek a legfőbb feladata, hogy gondoskodjanak az ételek kiváló minőségéről és csekély kalóriatartalmáról.
Az idei oroszországi találkozón részt vett a Kreml főszakácsa mellett Cristeta Comerford, a washingtoni Fehér Ház főszakácsa, Mark Flanagan, az angol királynő személyes szakácsa, Bernard Vaussion, a francia államfő főszakácsa, valamint Kína, Kanada, Ausztria, Németország, Monaco és számos más ország vezetőinek séfjei.
A nagy emberek szakácsait egyes meg nem erősített hírek szerint csütörtökön fogadta Dmitrij Medvegyev elnök is.
Végül az elit klub tagjai pénteken Moszkvában sajtóértekezletet tartottak, de titkokat ekkor sem árultak el, hanem főleg oroszországi élményeikről számoltak be.
(MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >