Több mint 10 ezer tonna élelmiszert mentett meg az Élelmiszerbank 2024-ben
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2024-ben összesen 10 359 tonna lejáratközeli és csomagolási hibás élelmiszert gyűjtött be és osztott szét, ezzel 245 ezer rászorulónak nyújtva segítséget. Az adományok összértéke 17,1 milliárd forint volt, és a környezetre is pozitív hatást gyakoroltak: az el nem vesztegetett élelmiszerek révén 24 ezer tonna CO2 kibocsátását előzték meg.
A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.
Az Élelmiszerbank napi szinten 751 áruházból és 130 gyártótól veszi át a felesleget, amelyet egy országos, 650 szervezetből álló hálózaton keresztül juttat el a nélkülözőkhöz. Az egyesület új kezdeményezései, mint a FoodForFree online platform és az ebédmentő hálózat, tovább növelik az elérhető adományok mennyiségét.
– Az élelmiszermentés egyszerre szociális és környezetvédelmi küldetés – mondta Nagygyörgy András, az Élelmiszerbank külső kapcsolatokért felelős igazgatója.
Az Egyesület célja, hogy még több vállalkozást vonjon be a feleslegek megmentésébe, akár nem élelmiszer jellegű adományok formájában is. //
Kapcsolódó cikkeink
Már közel 40 ezer adag ételt mentett meg a Magyar Élelmiszerbank és a Wolt közös projektje
Már csaknem egy éve fut a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és…
Tovább olvasom >12 358 rászoruló lakhat jól a Tesco és vásárlói által két nap alatt gyűjtött élelmiszerekből
A tavalyi mennyiséghez képest 100 tonnával több adomány érkezett a…
Tovább olvasom >290 millió forint a hétvégi adománygyűjtésen
244 tonna élelmiszeradományt adtak össze a vásárlók pénteken és szombaton…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az OKSZ értékelése az élelmiszer inflációról
„Az élelmiszerek vártnál nagyobb (éttermi árak nélkül is 4,6 százalékos)…
Tovább olvasom >K&H Elemzői kommentár: A vártnál rosszabbul alakult az infláció
Bár a piac arra számított, hogy júliusban a 4 százalék…
Tovább olvasom >A FAO élelmiszerár-indexe enyhén emelkedett júliusban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >