Több funkció – kevesebb helyen
A XXI. század egyre gyorsuló innovációi között talán nem nevezhető újnak egy olyan konyhai gép, amely már néhány éve kikerült a tervezőirodából, de a VarioCooking Center® már csak azért is újdonságként kezelendő, mivel a berendezések magyarországi elterjedése még kezdeti fázisban van.A vendéglátás alapvető és soha nem enyhülő problémája, hogy – néhány szerencsés esetet leszámítva – az éttermek, vendéglők konyhájának alapterülete meglehetősen csekély. Ugyanakkor a gyártók egyre másra jelentkeznek olyan multifunkcionális termékekkel, melyek nagy segítséget jelentenek a terület optimális, ergonomikus kihasználásában, és a munkaerő és munkaidő gazdaságos beosztásában. Ebbe a sorba illeszkedik a VarioCooking Center®.
A gép nem más, mint egy egyidejűleg akár három különböző étel készítését lehetővé tevő „minikonyha”. Mini, mert helyigénye minimális, az alaptípus mérete 120×78 cm. Két „főzőmedencéből” áll, amelyek típustól függően használhatók levesek, mártások, főzelékek, raguk főzésére éppúgy, mint tésztafőzésre, krumplisütésre, de alkalmazhatjuk rostlapként, és főzhetünk nyomás alatt is.
– A készülék középpontjában a főzőmedencék alatt elhelyezkedő fűtőrendszer áll – mondja Száler Péter, a Kombi Plusz Kft. ügyvezető igazgatója –, amely a hőenergiát egy teljesen újszerű, nagy sűrűségű, dinamikus hálószerkezeten keresztül adja át, nagy erővel, precizitással és szabályozhatósággal. Mindig annyi energiát használ, amennyi éppen szükséges. A főzendő anyagok mennyiségét automatikusan figyelembe veszi, így a költséges energiát sokkal hatékonyabban használja.
Mivel a fűtőelem zónákra bontva üzemel, az egyes funkcióknál a felületnek csak az éppen szükséges részét fűti a beállított hőfokra. Másodpercenkénti gyakorisággal szabályozza és optimalizálja a medence alján a víz, az alaplevek és az olaj hőmérsékletét. A szabadalmaztatott fűtési technika gondoskodik az edény aljának egyenletes hőleadásáról, anélkül, hogy egyidejűleg az edény oldala is felhevülne. A hőenergiát az edény alja finoman adja át a terméknek, így szüntetve meg a kifutás, a forró edényfalra való ragadás vagy lekozmálás lehetőségét. Ez különösen a tejes ételek készítésénél hatalmas előny.
A berendezés valamennyi ételkészítési opcióra előre elkészített gyári programmal rendelkezik. Ez nemcsak folyamatos kontroll alatt tartja az üzemelést, de a szakács manuális közreműködését igénylő munkafázisoknál (merülő kosár feltöltése, sülő húsféleség megfordítása, vízadagolás) hangjelzéssel figyelmeztet. Apropó: vízadagolás! A gép adagolórendszerrel rendelkezik, amellyel pontosan beállítható a kívánt vízmennyiség, így szükségtelenné teszi a manuális feltöltést. A gép a konyha ivóvíz- és szennyvízrendszeréhez kapcsolódik, és így, a beépített kézi zuhany segítségével a főzőmedencék kimozgatás nélkül, azonnal tisztíthatók.
– Természetesen a gyárilag beállított programokba a szakács bármikor belenyúlhat, adott esetben leállíthat folyamatokat, újraprogramozhatja azokat – folytatja Száler Péter. – Ugyanakkor a felhasználó a saját maga által kikísérletezett műveleti sorokat rögzítheti a gép memóriájában és azokat bármikor újra előhívhatja. A gyártó a készüléket magyar nyelvű menürendszerrel is ellátta.
Hasznos tulajdonság, hogy a gép felismeri az alapanyagra jellemző tulajdonságokat, a nyersanyag nagyságát és mennyiségét. A sütési időt, illetve a szükséges kézi beavatkozások időpontját kiszámítja és folyamatosan aktualizálja, sőt, a hátralevő főzési időt is kijelzi.
A főzőmedencék billenő funkcióban üríthetők, a használt főzővíz pedig egy leeresztő szelepen keresztül a szennyvízcsatornába távozik – mindez természetesen „gombnyomásra”. A két üst között, a gép tetején elhelyezett kerámialap lehetővé teszi, hogy a szakács egyidejűleg egy harmadik munkafolyamatot végezzen.
A legkisebb méretű készülékben tégelyenként egy óra alatt 80 adag omlett, 180 szelet vagdalt, 10 liter puding, 12 kiló hasábburgonya vagy 6 kiló pörkölt készíthető el.
(A termékről bővebb információt a 71. oldalon olvashat)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >