Több a nanoműanyag az ásványvizekben, mint eddig hittük
Egy friss tanulmány szerint a boltokban kapható palackozott víz sokkal több műanyagot tartalmazhat, mint korábban gondoltuk. Az apró, nanoméretű műanyagrészecskék, amelyek a vizet szennyezik, akár 10-szer, 100-szor több is lehet, mint amit eddig becsültünk. A nanoméretű műanyagok képesek behatolni a szervezet sejtjeibe, és bár a hosszú távú hatásairól még keveset tudunk, a szakértők szerint valószínűleg károsak az egészségére.

Nem tudni, mik a hosszútávú hatások
A kutatások során egy liter palackozott víz átlagosan 240 ezer műanyagrészecskét tartalmaz, amelyeket mikroszkóp alatt sem láthatunk. A részecskék 90%-át nano-, a többit pedig mikroműanyagként azonosították. A kutatók szerint az emberi egészségre nézve legaggasztóbb típus a nanoplasztik, mivel ezek a részecskék akár a főbb szervek sejtjeibe is behatolhatnak.
Az eredmények alapján a szakértők azt tanácsolják, hogy az emberek csökkentsék a műanyaggal való érintkezést, beleértve a palackozott vizet is. Csapvizet inni, lehetőleg üveg- vagy rozsdamentes acél edényből, segíthet minimalizálni a műanyagokkal való kitettséget. Ez a tanács kiterjed más műanyagba csomagolt élelmiszerekre és italokra is.
A tanulmány szerint egy liter víz átlagosan 110 ezer – 370 ezer műanyagdarabkát tartalmaz, három népszerű, az Egyesült Államokban forgalmazott vízmárkában. Az új technológia, amelyet a kutatók alkalmaztak, lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy azonosítsák azokat a nanorészecskéket, amelyek nem tartoznak az eddig vizsgált hét fő műanyagtípus közé.
A mikro- és nanoműanyagok széles körben jelen vannak az életünkben, és mivel a kutatások nagyrészt még csak most kezdődtek el, a lehetséges egészségügyi kockázatokról még sok mindent nem tudunk. A csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek lehetnek a toxikus expozíciókra, és ezért a szakértők óvatosságra intik a palackozott víz és egyéb műanyagcsomagolt termékek fogyasztásában. Az új kutatási eredmények reményt adnak arra, hogy a jövőben jobban megérthetjük a mikroműanyagok egészségügyi hatásait és kockázatait.
Kapcsolódó cikkeink
A puffadás étrendi kezelésének tudományosan igazolt módszere: Mit tud a FODMAP étrend?
A FODMAP nem divatdiéta, hanem klinikailag bizonyított, hatékony étrendi módszer,…
Tovább olvasom >Celebmárkák, vitaminok és zöld csomagolás: új irányt vett a drogériapiac
A drogériapiac az elmúlt években látványos növekedést produkált, amit nemcsak…
Tovább olvasom >Az életmód medicina forradalma elindult
A krónikus megbetegedések száma világszerte nő. Közhellyé kezd válni, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Árrésstop árnyékában: így alakulnak a húsvéti bevásárlás költségei 2025-ben
Az idei húsvéti bevásárlási szezon igazi meglepetése nem a csokinyúl…
Tovább olvasom >Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Húsvéti trendek: mit keresnek idén a vásárlók?
Tavaly márciusban, húsvét előtt közel 90 ezer doboz, azaz csaknem…
Tovább olvasom >