Több a nanoműanyag az ásványvizekben, mint eddig hittük
Egy friss tanulmány szerint a boltokban kapható palackozott víz sokkal több műanyagot tartalmazhat, mint korábban gondoltuk. Az apró, nanoméretű műanyagrészecskék, amelyek a vizet szennyezik, akár 10-szer, 100-szor több is lehet, mint amit eddig becsültünk. A nanoméretű műanyagok képesek behatolni a szervezet sejtjeibe, és bár a hosszú távú hatásairól még keveset tudunk, a szakértők szerint valószínűleg károsak az egészségére.

Nem tudni, mik a hosszútávú hatások
A kutatások során egy liter palackozott víz átlagosan 240 ezer műanyagrészecskét tartalmaz, amelyeket mikroszkóp alatt sem láthatunk. A részecskék 90%-át nano-, a többit pedig mikroműanyagként azonosították. A kutatók szerint az emberi egészségre nézve legaggasztóbb típus a nanoplasztik, mivel ezek a részecskék akár a főbb szervek sejtjeibe is behatolhatnak.
Az eredmények alapján a szakértők azt tanácsolják, hogy az emberek csökkentsék a műanyaggal való érintkezést, beleértve a palackozott vizet is. Csapvizet inni, lehetőleg üveg- vagy rozsdamentes acél edényből, segíthet minimalizálni a műanyagokkal való kitettséget. Ez a tanács kiterjed más műanyagba csomagolt élelmiszerekre és italokra is.
A tanulmány szerint egy liter víz átlagosan 110 ezer – 370 ezer műanyagdarabkát tartalmaz, három népszerű, az Egyesült Államokban forgalmazott vízmárkában. Az új technológia, amelyet a kutatók alkalmaztak, lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy azonosítsák azokat a nanorészecskéket, amelyek nem tartoznak az eddig vizsgált hét fő műanyagtípus közé.
A mikro- és nanoműanyagok széles körben jelen vannak az életünkben, és mivel a kutatások nagyrészt még csak most kezdődtek el, a lehetséges egészségügyi kockázatokról még sok mindent nem tudunk. A csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek lehetnek a toxikus expozíciókra, és ezért a szakértők óvatosságra intik a palackozott víz és egyéb műanyagcsomagolt termékek fogyasztásában. Az új kutatási eredmények reményt adnak arra, hogy a jövőben jobban megérthetjük a mikroműanyagok egészségügyi hatásait és kockázatait.
Kapcsolódó cikkeink
Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >Lendülj formába idén tavasszal! – szakértői tippek az aktív életmódhoz
A tavasz közeledtével egyre többen érzik a vágyat, hogy új…
Tovább olvasom >Feldolgozott húsok: egészségesek vagy inkább kerülendők?
A magyarok körében rendkívül népszerűek a felvágottak, amelyek gyors és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >