Több a nanoműanyag az ásványvizekben, mint eddig hittük
Egy friss tanulmány szerint a boltokban kapható palackozott víz sokkal több műanyagot tartalmazhat, mint korábban gondoltuk. Az apró, nanoméretű műanyagrészecskék, amelyek a vizet szennyezik, akár 10-szer, 100-szor több is lehet, mint amit eddig becsültünk. A nanoméretű műanyagok képesek behatolni a szervezet sejtjeibe, és bár a hosszú távú hatásairól még keveset tudunk, a szakértők szerint valószínűleg károsak az egészségére.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/04/plastic_tanvi-sharma-4bD2p5zbdA-unsplash.jpg)
Nem tudni, mik a hosszútávú hatások
A kutatások során egy liter palackozott víz átlagosan 240 ezer műanyagrészecskét tartalmaz, amelyeket mikroszkóp alatt sem láthatunk. A részecskék 90%-át nano-, a többit pedig mikroműanyagként azonosították. A kutatók szerint az emberi egészségre nézve legaggasztóbb típus a nanoplasztik, mivel ezek a részecskék akár a főbb szervek sejtjeibe is behatolhatnak.
Az eredmények alapján a szakértők azt tanácsolják, hogy az emberek csökkentsék a műanyaggal való érintkezést, beleértve a palackozott vizet is. Csapvizet inni, lehetőleg üveg- vagy rozsdamentes acél edényből, segíthet minimalizálni a műanyagokkal való kitettséget. Ez a tanács kiterjed más műanyagba csomagolt élelmiszerekre és italokra is.
A tanulmány szerint egy liter víz átlagosan 110 ezer – 370 ezer műanyagdarabkát tartalmaz, három népszerű, az Egyesült Államokban forgalmazott vízmárkában. Az új technológia, amelyet a kutatók alkalmaztak, lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy azonosítsák azokat a nanorészecskéket, amelyek nem tartoznak az eddig vizsgált hét fő műanyagtípus közé.
A mikro- és nanoműanyagok széles körben jelen vannak az életünkben, és mivel a kutatások nagyrészt még csak most kezdődtek el, a lehetséges egészségügyi kockázatokról még sok mindent nem tudunk. A csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek lehetnek a toxikus expozíciókra, és ezért a szakértők óvatosságra intik a palackozott víz és egyéb műanyagcsomagolt termékek fogyasztásában. Az új kutatási eredmények reményt adnak arra, hogy a jövőben jobban megérthetjük a mikroműanyagok egészségügyi hatásait és kockázatait.
Kapcsolódó cikkeink
A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >MDOSZ: Elkészült az ovisoknak szóló OKOSTÁNYÉR®
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) új táplálkozási ajánlást adott…
Tovább olvasom >Nem igazán költenek a cégek vállalati egészségügyre
Lancz Róbert és Kóka János, a Doktor24 magánegészségügyi szolgáltató igazgatóságának…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord nyereséget értek el a saját márkák az év első felében az Egyesült Államokban
Új csúcsokat értek el a sajátmárkás termékek 2024 első felében…
Tovább olvasom >Akadálymentesíti csomagolásait a Müller az Egyesült Királyságban
Minden márkás termékének csomagolásán NaviLens kódot helyez el a Müller,…
Tovább olvasom >Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >