Több a nanoműanyag az ásványvizekben, mint eddig hittük
Egy friss tanulmány szerint a boltokban kapható palackozott víz sokkal több műanyagot tartalmazhat, mint korábban gondoltuk. Az apró, nanoméretű műanyagrészecskék, amelyek a vizet szennyezik, akár 10-szer, 100-szor több is lehet, mint amit eddig becsültünk. A nanoméretű műanyagok képesek behatolni a szervezet sejtjeibe, és bár a hosszú távú hatásairól még keveset tudunk, a szakértők szerint valószínűleg károsak az egészségére.

Nem tudni, mik a hosszútávú hatások
A kutatások során egy liter palackozott víz átlagosan 240 ezer műanyagrészecskét tartalmaz, amelyeket mikroszkóp alatt sem láthatunk. A részecskék 90%-át nano-, a többit pedig mikroműanyagként azonosították. A kutatók szerint az emberi egészségre nézve legaggasztóbb típus a nanoplasztik, mivel ezek a részecskék akár a főbb szervek sejtjeibe is behatolhatnak.
Az eredmények alapján a szakértők azt tanácsolják, hogy az emberek csökkentsék a műanyaggal való érintkezést, beleértve a palackozott vizet is. Csapvizet inni, lehetőleg üveg- vagy rozsdamentes acél edényből, segíthet minimalizálni a műanyagokkal való kitettséget. Ez a tanács kiterjed más műanyagba csomagolt élelmiszerekre és italokra is.
A tanulmány szerint egy liter víz átlagosan 110 ezer – 370 ezer műanyagdarabkát tartalmaz, három népszerű, az Egyesült Államokban forgalmazott vízmárkában. Az új technológia, amelyet a kutatók alkalmaztak, lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy azonosítsák azokat a nanorészecskéket, amelyek nem tartoznak az eddig vizsgált hét fő műanyagtípus közé.
A mikro- és nanoműanyagok széles körben jelen vannak az életünkben, és mivel a kutatások nagyrészt még csak most kezdődtek el, a lehetséges egészségügyi kockázatokról még sok mindent nem tudunk. A csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek lehetnek a toxikus expozíciókra, és ezért a szakértők óvatosságra intik a palackozott víz és egyéb műanyagcsomagolt termékek fogyasztásában. Az új kutatási eredmények reményt adnak arra, hogy a jövőben jobban megérthetjük a mikroműanyagok egészségügyi hatásait és kockázatait.
Kapcsolódó cikkeink
Extrém nyár, rekordmeleg: így reagálnak a boltláncok a hőségre
Soha nem mértek még olyan magas hőmérsékletet Budapesten, mint az…
Tovább olvasom >WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Dr. Némedi Erzsébet: A boldogság a bélben lakik
A bélrendszerünkben lévő mikrobiom egy olyan ökoszisztéma, amely nem csak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >