Tizenöt havi csúcson a FAO élelmiszerár-indexe
Tovább emelkedett az élelmiszerek ára decemberben. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO globális árindexe 15 havi csúcsra szökött fel a tavalyi év utolsó hónapjában.
A növekedést elsősorban a cukor, az olajos magvak és a tejtermékek drágulásával magyarázták a nemzetközi szervezetnél.
A FAO élelmiszerár indexe – amely a havi globális árváltozásokat rögzíti egy meghatározott élelmiszercsoportból álló kosár alapján – 171,9 pont volt a novemberi 168 pontot követően. Ez 2008 szeptembere óta a legmagasabb mutató, de 20 százalékkal még mindig alacsonyabb, mint 2008 júniusában, amikor rekordot döntöttek a globális élelmiszerárak. A mutatót már az egymást követő ötödik hónapban emelkedett, és a FAO szakértői további drágulásra számítanak a következő hónapokban. Pontos előrejelzést nem adtak, mondván: az árak csökkenésére legalább akkora az esély, mint a drágulásra, mert meglehetősen kiszámíthatatlan a környezet egyebek mellett a dollár árfolyama és a kőolaj ára, illetve a globális gazdasági helyzet alakulása miatt – közli a Reuters nyomán az MTI.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Hódít a #MatchaTok: a japán zöldtea por lett a közösségi média új kedvence
A TikTokon elindult #MatchaTok trend szélsebesen meghódította a világot: a…
Tovább olvasom >