Tizennyolcezer adag ételt készítenek el a Tirpák Fesztiválon
Összesen tizennyolcezer adag ételt készítenek el a főzőcsapatok a hétvégén megrendezendő 5. Tirpák Fesztiválon és Pálinkanapon, valamint a 2. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon.
Az eseménnyel a szabolcsi megyeszékhely a várost újratelepítő tirpákokról, a tót, szlovák ajkú lakosokról emlékezik meg, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre beköltöztek és létrehozták a ma is létező bokortanyák világát a környéken. A főként Szlovákiából származó népcsoport hagyományait és életmódját bemutató gasztronómiai fesztiválon egyszerű alapanyagokból készített tirpák ételeket kóstolhatnak meg jegy ellenében a látogatók – mondta Ulrich Attila alpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.
Szombaton és vasárnap a város főterén több mint húsz nyíregyházi étterem, hét szakképző iskola és hagyományőrző egyesület készíti el saját speciális vagy újragondolt tirpák népi ételeit. A vendégek közel negyvenféle ételből válogathatnak, megkóstolhatják többek között a tirpák cirkás paszulylevest, a vágási lestyános ökörpörköltet köles-dödöllével, a krumplis gömböcöt kukoricalángoson tálalva, a tirpák káposztás-tejfölös libaaprólékot tepertős galuskával, a kondások bablevesét, a káposztás krumplis paszulylevest házi tejföllel, a pergelt savanyú káposztás csirásgaluskát tepertővel, a káposztás puliszkát, a törtpaszulyt és a tirpák tarhonyát is.
A főzésbe a meghívott lengyel, ukrán és szlovák testvérvárosok egyaránt beszállnak majd, az ételeket szakmai zsűri értékeli.
A városnapokon ezer adag szilváslepénnyel lepik meg a helyi vendéglátóipari szakközépiskola tanulói és oktatói a nyíregyháziakat, akik tirpák tekercset, almás és káposztás bélest, almás puffancsot, különböző ízesítésű réteseket, fánkot, rácsos almást, kemencés kalácsot, hájas tésztát és tökös bélest is kóstolhatnak a fesztiválon.
Vasárnap rendezik meg a bogrács- és grillbajnokságot, amelyen tizenhét civil szervezet szakácsai mintegy ötezer adag ételt készítenek majd el. Lesz csülkös bableves, tirpák csirkeragu lángoson tálalva, birsalmás, savanyú káposztás sült csirke, lecsó, birkapörkölt, túrós, almás és meggyes rétes, valamint mákos kalács is.
A két nap alatt bemutatkoznak a pálinkalovagrendek és számos pálinkafőzde is, lesznek koncertek, valamint népzenei és néptáncbemutatók, megismerhetik a látogatók a Nyíregyházi Települési Értéktárat és a postás utazó kiállítást, a szív világnapja alkalmából pedig szűréseket és tanácsadást tartanak a Jósa András Oktatókórház szakemberei.
A rendezvénysorozatot megelőzően pénteken mutatják be Z. Szalay Pál (1891-1975) nyíregyházi festőművész 1930-ban festett, Nyíregyháza betelepítése című festményét. A monumentális, több mint 23 négyzetméteres képet a város önkormányzata segítségével restaurálták és mutatják be a közönségnek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >Új elnökséggel és megújult célokkal folytatja a munkát az MLSZKSZ
Tisztújító közgyűléssel és szakmai konferenciával zárta a 2024-es évet a…
Tovább olvasom >A Promóciók napján átadásra kerültek az „Év Promóciója 2025” díjak
Idén 17. alkalommal került megrendezésre, a Trade magazin szervezésében az…
Tovább olvasom >