Tíz százalékkal nőtt a tejágazat árbevétele
A múlt évben mintegy 10 százalékkal nőtt a tejágazat árbevétele az előző évhez képest, elérte a 200 milliárd forintot – mondta Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
Az ügyvezető igazgató közölte: az árbevétel-emelkedés oka főként a nyerstej árának magas szintje volt, a múlt évben átlagosan 92-94 forint között alakult literenként. Az áremelkedési trend, amely még 2010-ben kezdődött, egész múlt évben, sőt ez év elején is tartott, az elmúlt hetekben azonban megtört, és a piacon jelenleg csökkenő tendencia érzékelhető.
A szakmaközi szervezet ezért az idei kvótaévre – amely ez év április 1-jétől jövő év március 31-ig tart – néhány forinttal kisebb alapár-előrejelzést adott, a szakemberek kilogrammonként 86 forintban állapították meg. Szerintük a tej ára ettől a mértéktől plusz-mínusz 2 forinttal térhet el átlagosan.
A terméktanács vezetése arra törekszik, hogy a következő években a szakmaközi szervezet érdemi piacszabályozó szerepet töltsön be. Feladatának tekinti, hogy hiteles piaci információkkal szolgáljon az ágazat szereplőinek, például ár-előrejelzéseket ad, valamint tisztességes piaci magatartásra szeretné ösztönözni – akár hatósági eszközökkel is – a belföldi tejpiaci szereplőket. Emellett a belföldi tej- és tejtermék-fogyasztást is ösztönözni fogja. Ennek jegyében az EU-ban kezdeményezik a magyar rögös túró uniós védelmét.
Lukács László elmondta: a múlt évben a tejfeldolgozók igen drága alapanyagárat voltak kénytelenek fizetni a termelőknek. A gyenge forint miatt azonban több alkalommal így is alapanyag-hiánnyal kellett megküzdeniük. A tejtermelők ugyanis – a kedvező piaci viszonyok miatt – közvetlenül a nyerstejet vitték ki az országból.
A múlt évben 1,3 milliárd liter tejet vásároltak fel a feldolgozók, és mintegy 300 millió liter nyerstej került külföldre, főként Ausztriába és Olaszországba. Így az éves 2 milliárd literes magyar tejkvóta kihasználása több mint 70 százalékos volt.
A tej terméktanács szeretné elérni, hogy a magyarországi belföldi fogyasztás, amely most évente 140 liter fejenként, a következő években 20-30 literrel emelkedjen – mondta az ügyvezető igazgató. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >