Tíz százalékkal emelkedhetnek az élelmiszerárak
A következő félévben élelmiszer árrobbanásra nem, inkább egy kisebb mértékű, akár több lépcsőben megvalósuló, 10 százalék körüli élelmiszerár-emelkedésre számít az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), írja az MTI. Ez a bejelentés némileg megnyugvást hozhat az amúgy feszült agrárpiaci viszonyok között, hiszen többen is drasztikus áremeléséket jósoltak.
Az intézet legfrissebb felmérése szerint az alapvető élelmiszerek ára termékenként eltérő mértékben, de összességében mintegy 10 százalék körüli ütemben emelkedhet.
Október és a jövő év márciusa között a fehér kenyér fogyasztói áremelkedése a szakemberek szerint előreláthatólag nem haladja majd meg a 15-20 százalékot; a nyerstej felvásárlási ára összességében 6-9 százalékkal lehet magasabb az augusztusi árszintnél és kilogrammonként 84-87 forint közötti sávban mozog majd. Ennek megfelelően a tej fogyasztói árának emelkedését a szakértők 5-7 százalék között valószínűsítik.
A vágósertés termelői ára 5-10 százalékkal emelkedhet az augusztusi árakhoz képest, így élősúlyban számítva kilogrammonként 420-440 forint között alakul. A sertéshúsok fogyasztói árában a termelői árnál kisebb emelkedéssel számolnak a kutatók.
A vágócsirke termelői ára szintén tovább nőhet, és a 2012. augusztus havinál, akár 8-10 százalékkal is magasabb lehet. A szakértők számításai alapján a kilónkénti 294-299 forint közötti tartományban mozoghat. A bontott csirke fogyasztói árának emelkedését pedig 6-8 százalék között valószínűsítik a következő hat hónapban.
Megjegyzik azt is: az elmúlt hetek betakarítási adatai, és piaci fejleményei alapján nem várható élelmiszer árrobbanás, inkább egy kisebb mértékű, akár több lépcsős élelmiszer áremelkedés következhet be.
A szakemberek felidézik, hogy az Európai Bizottság előrejelzései szerint a következő gazdasági évben tartósan magas, de lassan csökkenő árakra lehet számítani a takarmánypiacon. A magas takarmányárak a feldolgozott, és hústermékek árában minden bizonnyal emelkedés okoznak, aminek mértéke azonban nehezen megbecsülhető. Az idén Magyarországon és a világpiacon is drága a takarmány a gyenge termés miatt; az árak szeptemberben tetőztek, azóta kismértékű árcsökkenés kezdődött – olvasható az összefoglalóban. (portfolio.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >