Tíz év alatt fejenként 200 literre kellene növelni a hazai tej- és tejtermékfogyasztást
A Tej Terméktanácsnál elkészült ágazati, stratégiai program az elkövetkező tíz évben 200 literre kívánja növelni Magyarországon a fejenkénti éves tej- és tejtermék-fogyasztást.
Magyarországon jelenleg évente és fejenként mintegy 160 liter tejnek megfelelő tejet és tejterméket fogyasztanak el az emberek. Ez a mennyiség mintegy fele az uniós átlagnak. A magyarok ugyanakkor jelentős mennyiségű tejet isznak, ez évente és fejenként 63 liter. Ezzel az ország az uniós országok között az élmezőnyben található.
Magyarországon évente mintegy 1,3 milliárd liter tejet dolgoznak fel és mintegy 1,5-1,6 milliárd liter tejet termelnek. Néhány évvel ezelőtt a termelés még megközelítette a 2 milliárd litert évente, míg a feldolgozás szintje 1,7-1,8 milliárd liter volt. Az ágazati stratégia elkészítésekor a szakemberek azt tűzték ki célul, hogy 2020-ra a magyar tejtermelés ismét érje el a 2 milliárd litert, és a feldolgozás is közelítse meg a 2003-as szintet – közli az MTI.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >