Tisztulhat a húspiac az áfacsökkentés nyomán
Az áfacsökkentés folytatását szorgalmazzák a szakmai szereplők, miután 27-ről 5 százalékra csökkent január elsejétől az élő- és a félsertés áfája. A kormány szerint az intézkedés célja a feketegazdaság kifehérítése, az érintett vállalkozások versenyképességének növelése. Tartani lehet azonban attól, hogy a csalók a magasabb szinten feldolgozott árura, így az egyes húsrészekre és készítményekre állnak át.
Az áfacsökkentés kapcsán nem egyértelmű, hogy a félsertés esetében a bőrös vagy a nyúzott áru azonos megítélés alá tartozik-e. A szakmai szereplők szerint mivel a két termék azonos vámtarifaszám alá tartozik, hasonló megítélés alá kell esniük. A helyzet tisztázására a húsipari szakmai szervezetek rövidesen a NAV állásfoglalását kérik – értesült a Világgazdaság Online.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint az áfacsökkentéssel a vágóhidak likviditási helyzete javulhat. Az intézkedéssel az élősertés és a félsertés esetében értelmetlenné válik a feketeforgalmazás legelterjedtebb formája, ám más kiszerelésű tőkehúsoknál megnőhet a csalás kockázata. A gabonafélék, olajos magvak és egyes fehérjenövények esetében már élő fordított áfa tapasztalataiból kiindulva valószínűleg a mostani sertésáfa-csökkentés sem marad hatástalan. A növényi termékeknél azonban már látható, hogy a csalók más javakra, például lisztre, étolajra álltak át. A szakma ezért általános, valamennyi alapvető élelmiszerre kiterjedő áfacsökkentést tartana üdvözítőnek.
Sokáig úgy tűnt, hogy a politika hajlik arra, hogy legalább a húsok termékpályáin végigvigye a csökkentést. Lázár János a nyáron a sertés és a baromfi esetében a teljes termékpálya áfájának csökkentéséről beszélt, ám ebből végül nem lett semmi – vélhetően azért, mert ez túlságosan nagy bevételkiesést jelentett volna.
„Az élő- és félsertésre vonatkozó áfacsökkentési intézkedés egyelőre az első napjait éli, így korai lenne még értékelni a hatásokat. Ugyanakkor már november és december tájékán látszott, hogy elindultak bizonyos mozgások a piacon, amelyek a tisztulás irányába mutattak” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke lapunknak hozzátette: „bizakodunk, hogy mindez folytatódni fog, és az áfa csökkentési valóban érdemi tisztulást eredményez majd. Ha ugyanis a folyamatok visszaigazolják a politikai döntéshozó szándékait, akkor remélhető, hogy a későbbiekben az áfacsökkentés kiterjed a termékpálya egészére, valamint más termékpályákra is” – fogalmazott Éder.
Az élő- és félsertés esetében a kormány tavaly tavasszal még a fordított áfa bevezetésével foglalkozott, ám az elképzelést az Európai Bizottság az utolsó pillanatban megvétózta, azaz március 19-én megjelent közleményében elutasította Magyarország vonatkozó kérelmét. Így arról, hogy mégsem lépne hatályba április elsejétől a fordított adózás az élősertés, a félsertés és a takarmányok esetében március legutolsó napjaiban nyújtott be önálló módosító javaslatot egy fideszes parlamenti képviselő.
Korábban Magyarország felhatalmazást kapott a fordított áfa bevezetésére a gabonafélék, olajos magvak, és egyes fehérjenövények esetében. Ez az érintett terményeknél látványos eredményeket hozott, ám a csalók más termékekre tértek át. A Bizottság a sertések esetében azért nem engedélyezte a fordított áfa bevezetését, mert Magyarország a gabonafélék esetében nem tett meg mindent azért, hogy a csalásokat felderítő ellenőrzést szigorítsa – állt az indoklásban. (Braunmüller Lajos, Világgazdaság Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >