Tiffán Ede átvette a Magyar Bor Akadémia Életműdíját
Elsőként vette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) Életműdíját a magyar szőlészet és borászat területén végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményének elismeréseként Tiffán Ede villányi borász Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől, valamint Zilai Zoltántól, az MBA elnökétől kedden az Országházban.
Köszöntőjében Kövér László a rendszerváltás egyik sikertörténetének nevezte a magyar borászat fejlődését és annak világszínvonalra emelkedését, amely olyan úttörőknek és minőség-forradalmároknak köszönhető, mint Tiffán Ede.
Zilai Zoltán, az MBA elnöke elmondta, hogy azok az emberek, akik egész életüket a borszakmáért áldozták, méltók arra, hogy „példaként állítsuk őket, tisztelegjünk munkájuk, életútjuk előtt”. Ez ösztönözte az akadémia tagságát is arra, hogy tavaly, az alapszabályban rögzítve, megalapítsa az életműdíját.
Arról is beszélt, hogy az MBA-t 1992-ben 24 civil személy alapította a magyar borkultúra fejlődésének elősegítése érdekében. Az akadémia létszáma mostanra 164-ra bővült, közel kétharmaduk aktív borász, egyharmaduk pedig társadalmilag elismert, közmegbecsülésnek örvendő személy. Az akadémia feladata az Év Bortermelője cím odaítélése mellett az, hogy értékek mentén nyújtson segítséget a szakma szereplőinek, valamint fenntartsa és megőrizze az együttműködést a határon túli szőlészekkel és borászokkal is – sorolta.
Az eseményen elhangzott, hogy a borász a kilencedik generáció tagja, és családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. Jelenleg 25 hektáron gazdálkodik, az ültetvényeken többek között portugieser, kadarka, pinot noir és merlot fajtákat szüretel.
Tiffán Ede 1991-ben elsőként lett az Év Bortermelője, majd 1999-ben a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntette ki. A nevéhez fűződik többek között a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi borút megszervezése, valamint az MBA megalapítása. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Közülük választják ki az idei Év Bortermelőjét
Lezárult Az Év Bortermelője Magyarországon díj 2024-es jelölési szakasza. 850…
Tovább olvasom >Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Piacismeret, kapcsolatépítés, marketing
Nem feltétlenül egyforma tapasztalatokkal a hátuk mögött, de egyformán meghatározó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >