Termelési integrációt működtet a Szatmári Konzervgyár
Zöldség-gyümölcs alapanyag-ellátásának biztosítására termelési integrációt is működtet a tyukodi Szatmári Konzervgyár Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója hétfőn, amikor Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tett látogatást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei üzemben.
Szórádi Sándor elmondta: a termelési integrációt még 2001-ben, a térség családi gazdaságainak és közepes méretű vállalkozásainak részvételével hozták létre. Azóta évente 1500 mezőgazdasági termelő szállít alapanyagot a konzervgyárnak, mintegy 2,5 milliárd forint értékben – tette hozzá.
A májusban Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjjal kitüntetett tyukodi gyárban már megkezdődött az idei szezon, jelenleg borsó, cseresznye és meggy konzerveket készítenek.
Az üzem, amely a régió meghatározó termelőegységének számít, 1964-ben jött létre, még a Nyíregyházi Konzervgyár alapításában. Az 1992-es privatizációkor orosz érdekeltségű társaság tulajdonába került, majd 1998 óta magyar magántulajdonban van.
Az iparági szinten a középvállalkozások közé sorolható gyárban évente mintegy 5 milliárd forint értékű terméket állítanak elő. Befőttek, különböző ízesítésű uborkák, savanyúságok, valamint borsó, kukorica és főzelékféle konzervek készülnek Tyukodon.
Az üzem – az idénytől függően – 200-250 dolgozót foglalkoztat, akik főként exportra termelnek. A tyukodi konzervek kétharmadát Németországba, Franciaországba, Svédországba, Ausztriába, Romániába, Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, valamint a balti államokba szállítják.
Szórádi Sándor, aki a Magyar Tartósítóipari Szövetség elnöke, valamint a Hűtő- és Konzervipari Szövetség vezetőségének, illetve a Európai Csemegekukorica Terméktanács tagja, Kardeván Endre államtitkárt arról is tájékoztatta, hogy a magyar zöldség-gyümölcs szakágazat termelési értéke 2010-ben 147,6 milliárd forintot tett ki, ebből az export 93,14 milliárd forint volt.
Tavaly tovább bővült a kivitel, a 64 milliárd forintos belföldi értékesítéssel szemben 109,33 milliárd forint lett az export árbevétel. A 2005-ben alakított Magyar Agrárgazdasági Minősítő díj egy-egy vállalkozás egészének a minőség iránti elkötelezettségét, tevékenységének magas színvonalát ismeri el. A díj lehetőséget ad védjegyhasználatra is. Az elmúlt években 26 vállalkozás, közte a tyukodi Szatmári Konzervgyár Kft. nyerte el a díjat. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A Lidl bemutatta tizedik, jubileumi szakácskönyvét
A Lidl bemutatta 10. szakácskönyvét, amely közel 4 millió megjelent…
Tovább olvasom >Magyar női vízilabda támogatója lett a Helia-D
Együttműködési megállapodást jelentett be a Helia-D és az UVSE Vízilabda…
Tovább olvasom >Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >