Tények az élelmiszer-feldolgozásról és –biztonságról
Magyarországon 2010-ben az élelmiszer-feldolgozás bruttó termelési értéke elérte a 2.036 milliárd forintot – egyebek mellett erről is tájékoztatta az országgyűlési képviselőket Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kedden Budapesten az Országgyűlés szakbizottsága élelmiszerbiztonsági albizottságának ülésén.
Közölte továbbá azt is, hogy a kivitel értéke a múlt évben elérte a 648 milliárd forintot. A foglalkoztatottak száma ezen a területen valamivel meghaladta a 97 ezer főt. A több mint 4 embert foglalkoztató vállalkozások száma 2.673 volt, amelyből 96 százalék kisvállalkozás, míg 80 százalékuk a mikrovállalkozások kategóriájába tartozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint.
A termelés volumene 10 év alatt 20 százalékkal, a belföldi értékesítés 30 százalékkal esett vissza. Emellett a külföldi tőke aránya szintén csökkenő mértékű volt, ami jelenleg 48 százalék. A külföldi tőke aránya ugyanis 2000-ben még ezen a területen 62 százalékot tett ki. A beruházások értéke megközelítette a 90 milliárd forintot, pontosan 89,9 milliárd forint volt. Magyarország élelmiszer-önellátási szintje jelenleg mintegy 120 százalék, a fenntarthatóságot figyelembe véve pedig mintegy 150 százalékra bővíthető – jelezte a helyettes államtitkár.
Bognár Lajos emlékeztette a honatyákat, hogy a Nemzeti Vidékstratégiában az élelmiszerbiztonság kiemelt helyen szerepel. Ennek oka, hogy a biztonságos élelmiszer előállítása alapvetően fontos piacmegtartó és bővítő erő mind a bel- mind pedig a külföldi piacokon.
A helyettes államtitkár aláhúzta: a vidékfejlesztési tárca prioritásai közé tartozik a kis élelmiszer-előállítók helyzetének könnyítése annak érdekében, hogy termékeik piacra jutását meg lehessen könnyíteni. Ezért felülvizsgálják az élelmiszerlánc-felügyelet által alkalmazott díjakat, valamint a különböző jogszabályokat is. Emellett az élelmiszerbiztonság garantálása érdekében erős, átlátható hatósági tevékenységre is szükség van. A bizottsági ülésen részt vevő országgyűlési képviselők azon a véleményen voltak, hogy a nemzetközi viszonylatban jól működő magyar élelmiszerbiztonsági rendszert továbbra is fenn kell tartani.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Százharminc új járművel készül a megnövekedett ünnepi forgalomra a Magyar Posta
A Magyar Posta több mint 7 millió csomag kézbesítésére számít…
Tovább olvasom >Sok a jelentkezés, mégis gyakran kihívást jelent a hatékony toborzás a hazai vállalatoknak
A magyarországi cégek munkaerő-menedzsmenttel kapcsolatos tapasztalatai és elképzelései csak minimális…
Tovább olvasom >