Tej Terméktanács: a fordított áfa nem alternatívája az áfacsökkentésnek
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nem tekinti jó megoldásnak a fordított áfa alkalmazását a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, mivel az nem alternatívája az egyes alapvető élelmiszerek jelentős mértékű általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének – mondta Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI-nek szerdán Budapesten.
A szakember annak kapcsán beszélt erről, hogy többen még szakmai körökben is úgy vélik, hogy a fordított áfa alkalmazása alternatívája lehet az alapvető élelmiszerek esetében az egyes úgynevezett vezértermékek áfamérséklésének. Lukács László szerint a fordított áfa csak átrendezést jelent a magyar élelmiszerláncon belüli fizetési kötelezettségekben, de nem csökkenti az inflációs nyomást, és nem javítja érdemben a legálisan működő magyar beszállítók piaci pozícióit sem. Így nem erősíti a magyar termelés és feldolgozás versenyképességét, valamint nem segíti a munkahelyek megőrzését sem.
Ezért a Tej Terméktanács fenntartja azt a korábbi javaslatát, hogy az egyes alapvető élelmiszerek vezértermékeit 5 százalékos adókulcs alá sorolja át a kormány. Ennek a véleményének hangot is kíván adni a szerda délután a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) zajló szakmai egyeztetésen. Az előző tárgyalási fordulóra szeptember 5-én került sor a szaktárcánál az ügyben illetékes helyettes államtitkárok részvételével. Itt az a megállapodás született, hogy a megbeszélésen részt vevő szakmai szervezetek – a Baromfi, a Tej valamint a Vágóállat és Hús Terméktanács – konkrét hatásszámításokat tartalmazó közös javaslatát a szakmai szervezetek további elemzésekkel egészítik ki.
Lukács László úgy fogalmazott: a Tej Terméktanács továbbra is az 5 százalékra történő áfacsökkentést tartja előremutatónak a mostani helyzet megoldására. Ezért továbbra is kitart az eredeti javaslat mellett, azaz szorgalmazza a differenciált áfacsökkentést az alapvető élelmiszereknél, mivel a kormány nem utasította el az áfacsökkentésnek ezt a változatát, csak további hatásvizsgálatokat kértek a döntéshozók. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >