Tej-, glutén- és hozzáadott cukormentes ételek: esztétikusan és gyorsan
Egyre több kutatás, cikk szembesít minket azzal, hogy az ételallergiások, ételérzékenyek száma milyen magas mind a nagyvilágban, mind Magyarországon. Sőt, amikor arról beszélünk, hogy valaki bizonyos alap élelmiszer-összetevőket nem ehet, a cukorbetegséget is érdemes megemlíteni. Valljuk be, nem egyszerű tej, búzaliszt és cukor elhagyásával igazán jókat enni. A változatosság és a gyorsan „összedobható” szemvonzó ételek készítése sokáig elképzelhetetlen volt. Azonban többekhez hasonlóan Dr. Németh Csaba és csapata a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetével karöltve azon dolgozik, hogy mindenki lemondások nélkül élhesse át a gasztro-élményeket. Ehhez hoztak is pár vadonatúj receptet.
Tonhalas édesburgonya-csónak
Hozzávalók személyenként:
1 fehér édesburgonya, 16 dkg tonhalkonzerv (saját levében), 5 dkg ToTu extrán kémes, 5 dkg paleolaj, dijoni mustár, törött bors, citromlé, 1-2 újhagyma (vagy snidling), chili, saláta, só
Az édesburgonyát héjastól megsütjük. A ToTu extrán krémest elkeverjük pici mustárral. Kisebb adagokban hozzáadjuk az olajat. Amikor majonéz állagú, ízesítjük sóval, borssal, citromlével. Hozzáforgatjuk a leszűrt tonhalat, az apróra vágott újhagymát és chilit. A megsült batátát hosszában bevágjuk. Beletöltjük a tonhalas krémet. Megszórjuk chilivel és újhagyma zöldjével. Salátát teszünk mellé.
3 perces vanília puding
Hozzávalók:
50 dkg teljes tojásrúd felkarikázva, 2 dl víz, 7 dkg méz (vagy a diétába illeszthető egyéb édesítő ízlés szerint), 1 vanílarúd kikapart magjai
Valamennyi összetevőjét turmixgépbe tesszük, és krémesre dolgozzuk. Ennyire egyszerű!
Proteinben gazdag csirkepaprikás
Hozzávalók a nokedlihez személyenként:
10 dkg főtt tojásfehérje rúd, 1 tojás, 2 dkg zsír (mindegy, milyen), 4 dkg nyílgyökérliszt, 1/2 csapott kávéskanál só
A nokedli valamennyi hozzávalóját turmixgépbe téve egynemű masszává dolgozzuk. Sós, forró, de nem lobogó vízbe téve 2-3 perc alatt megfőzzük (ha feljön a víz színére, már szedhetjük is ki, ha túl sokáig fő, szétmállik, így viszont tökéletes nokedli állagú marad. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
A paprikáshoz 4 főre:
4 db csirkemell filé, 1 nagyobb vöröshagyma, 2-3 evőkanál zsír (tetszőleges), 20 dkg ToTu extrán krémes, 1-2 evőkanál citromlé, 1 paprika, 1 paradicsom, pirospaprika, őrölt bors, só
A paprikáshoz a finomra vágott vöröshagymát, csipetnyi sóval megfonnyasztjuk a zsírban. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott paprikát, paradicsomot. Megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük kevés vízzel. Addig pároljuk, amíg a paprika és a paradicsom meg nem puhul. Botmixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk. Ha a hús puhává vált, hozzáadjuk a citromlével elkevert ToTu extrán krémest. Amennyiben szükséges, sózzuk, borsozzuk még a mártást. Kiforraljuk.
Kapcsolódó cikkeink
Ételallergia, ételintolerancia, keresztallergia: helyezzük képbe magunkat!
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Étel és tudomány
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Bővülhet az élelmiszertermékek címkéjén jelölt allergének köre
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A töltött káposzta a magyarok legkarácsonyibb étele
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Szálltunk rendelkezésükre! (2. rész)
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Állított a váltón az árrésstop a párizsiknál és felvágottaknál
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >


