Tavaly másfél százalékkal több sört főztek Csehországban
Másfél százalékkal több sört főztek éves szinten tavaly Csehországban az előzetes adatok alapján – közölte Jan Vesely, a cseh sörgyárak szövetségének elnöke pénteken.
Vesely szerint a cseh sörexport gyorsabban nőtt, mint a hazai fogyasztás, amelyet tavaly főleg a gyümölcsös sörök iránti kereslet növekedése jellemzett.
Kifejtette: a cseh sör hagyományos fogyasztóinak országaiban tavaly javult a gazdasági helyzet, és ez a sör iránti kereslet növekedésében is meglátszott. Hosszú távon a cseh sör legnagyobb külföldi fogyasztói a németek és a szlovákok. A cseh sör nemzetközi helyzetét megszilárdította, hogy az Európai Unió 2008-ban védett földrajzi márkának ismerte el a Ceské pivo (Cseh sör) megjelölést. A legnagyobb jelentős exporttal dolgozó cseh sörgyárak ma már rendszeresen használják ezt a védjegyet.
A hazai fogyasztás tavaly mérsékeltebben emelkedett, mint a kivitel. Konkrét számokat Vesely azonban nem mondott. Szerinte a hazai fogyasztás emelkedése szinte kizárólag az egyre népszerűbb gyümölcsös sörök fogyasztása emelkedésének a következménye. A hagyományos sörfajták fogyasztása stagnál Csehországban.
Érezhetően visszaesett a csapolt sörök iránti kereslet, és egyre többen választják helyette az üveges söröket. Míg 2009-ben a csapolt sörök tették ki az eladott sörök 62 százalékát, tavalyelőtt ez már csak 56 százalék volt.
Általános tendencia, hogy emelkedik a helyi, speciális sörök és az alkoholmentes sörök iránti kereslet. (Kokes János, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >