Tartósítás biztonságosan: Nébih-tippek a vegán kamrához

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 08. 26. 21:32

A vegán konyhának is nélkülözhetetlen elemei, de az őszi-téli hónapokban bárki táplálkozásába fényt lopnak, mi több, az egészségünkre is jó hatással vannak a nyári bőség idején házilag eltett lekvárok, befőttek, savanyúságok és aszalványok. Ám a biztonságos tartósítás érdekében nem mindegy, hogyan végezzük a folyamatokat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a legfontosabb tanácsokat.

A Nébih weboldalán fontos tanácsokkal segíti a biztonságos nyári befőzést

A cikk a Trade magazin 2025/8-9. lapszámában olvasható.

A minőségi végeredményhez kizárólag ép, egészséges alapanyagokat érdemes használni. A legnépszerűbb módszerek közé tartozik a főzés, hőkezelés, savanyítás, aszalás és fagyasztás. A savanyításnál természetes savak – például citrom- vagy borkősav – alkalmazhatók, tartósítószereket (pl. nátrium-benzoát) csak indokolt esetben, mértékkel használjunk.

Kulcsfontosságú a higiénia: a befőttesüvegeket és fedeleket alaposan tisztítsuk, majd sterilizáljuk forralással vagy sütőben történő hőkezeléssel. A vákuumot biztosító légmentes zárás meghosszabbítja a termék eltarthatóságát.

A biztonság érdekében mindig figyeljünk a romlás jeleire (púpos fedél, penész, zavaros lé), és jelöljük az elkészítés dátumát.

Kapcsolódó cikkeink