Taroltak a François pezsgők a világ egyik legrangosabb borversenyén
A világ egyik legjelentősebb szakmai megmérettetésén ért el ragyogó sikereket a François pezsgőmárka. A németországi Mundus Vini Spring Tasting borversenyen ötvenöt ország, kétszázötven borszakértőjének véleménye alapján két kiváló François pezsgő – a François President Brut és a Louis François & Co. Brut Nature Nyerspezsgő – is learathatta a babérokat, ezzel egyszersmind erősítve a márka nemzetközi elismertségét.
A közel negyedszázados múltra visszatekintő németországi Mundus Vini Spring Tasting borversenyen évről évre a világ élvonalába tartozó borok és pezsgők mérettetnek meg. A verseny zsűrije négy napon át több mint hatezer tétel közül választja ki a legjobbnak ítélt nyerteseket. A mintegy kétszázötven borszakértőt számláló bírálóbizottság az idén a François President Brut és Louis François & Co. Brut Nature Nyerspezsgőjének is ítélt aranyérmet, elismerve ezzel e termékek kivételes kvalitásait.
A François pezsgők kizárólag tradicionális eljárással, az Etyek-Budai borvidékről, saját termőterületről származó Chardonnay és Pinot Noir szőlőkből készülnek. A titok abban rejlik, hogy a készítők hűek a hagyományokhoz, ám mindig nyitottak az újításokra, így szavatolva a magas minőséget és egyediséget.
„Az 1886-ban alapított François pezsgőcsalád 1982-től található meg a Törley palettáján, a nyerspezsgőt, mint kategóriát pedig a 2000-es évek elején, itthon elsőként mutattuk be a nagyközönségnek, felismerve, hogy a fogyasztóknak igénye van egy igazán különleges ízvilágra”
– mondta Csomay András, a Törley Pezsgőpincészet marketingvezetője. Hozzátette, hogy a François márka pezsgői szakmai szempontból is inspirálóak.
„Dosage nélkül ez a pezsgőtípus nemcsak az ínyencek kedvence, hanem a pezsgőmesterek egyik legnagyobb kihívása is, hiszen itt a legapróbb hibák is könnyen észrevehetővé válnak.”
– tette hozzá Koczuba Róbert a pincészet pezsgőmestere.
A pezsgők világában a Brut és a Brut Nature közötti különbség elsősorban a cukortartalomban rejlik. Míg a Brut pezsgők esetében egy minimális mennyiségű expedíciós likőr kerül hozzáadásra, ezzel finomhangolva az ízvilágot, addig a Brut Nature – vagy más néven Zero Dosage – pezsgőknél a pezsgőmesterek elhagyják a dosage-t. Ennek eredményeként a Brut Nature pezsgők a maguk természetes tisztaságában mutatják meg a Nyerspezsgő karakterét, kiemelve annak minden apró árnyalatát.
A François President Brut és a Louis François & Co. Brut Nature Nyerspezsgő nemzetközi sikere is alátámasztja, hogy a François pezsgők nemcsak itthon, de nemzetközi viszonylatban is elismertek. Megmutatkozik bennük a pezsgőpincészet tisztelete a több mint egy évszázados hagyományok és a minőség iránt.
Kapcsolódó cikkeink
Aranyérmet nyert a Patricius Borház Profundum Furmintja a bordeaux-i Challenge International du Vin versenyen
Az 1976 óta megrendezett, a világ egyik legrangosabb borversenyének tartott…
Tovább olvasom >Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >Nagy István: a magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban
A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >