Taroltak a François pezsgők a világ egyik legrangosabb borversenyén

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 03. 19. 11:03

A világ egyik legjelentősebb szakmai megmérettetésén ért el ragyogó sikereket a François pezsgőmárka. A németországi Mundus Vini Spring Tasting borversenyen ötvenöt ország, kétszázötven borszakértőjének véleménye alapján két kiváló François pezsgő – a François President Brut és a Louis François & Co. Brut Nature Nyerspezsgő – is learathatta a babérokat, ezzel egyszersmind erősítve a márka nemzetközi elismertségét.

A közel negyedszázados múltra visszatekintő németországi Mundus Vini Spring Tasting borversenyen évről évre a világ élvonalába tartozó borok és pezsgők mérettetnek meg. A verseny zsűrije négy napon át több mint hatezer tétel közül választja ki a legjobbnak ítélt nyerteseket. A mintegy kétszázötven borszakértőt számláló bírálóbizottság az idén a François President Brut és Louis François & Co. Brut Nature Nyerspezsgőjének is ítélt aranyérmet, elismerve ezzel e termékek kivételes kvalitásait.

A François pezsgők kizárólag tradicionális eljárással, az Etyek-Budai borvidékről, saját termőterületről származó Chardonnay és Pinot Noir szőlőkből készülnek. A titok abban rejlik, hogy a készítők hűek a hagyományokhoz, ám mindig nyitottak az újításokra, így szavatolva a magas minőséget és egyediséget.

„Az 1886-ban alapított François pezsgőcsalád 1982-től található meg a Törley palettáján, a nyerspezsgőt, mint kategóriát pedig a 2000-es évek elején, itthon elsőként mutattuk be a nagyközönségnek, felismerve, hogy a fogyasztóknak igénye van egy igazán különleges ízvilágra”

– mondta Csomay András, a Törley Pezsgőpincészet marketingvezetője. Hozzátette, hogy a François márka pezsgői szakmai szempontból is inspirálóak.

„Dosage nélkül ez a pezsgőtípus nemcsak az ínyencek kedvence, hanem a pezsgőmesterek egyik legnagyobb kihívása is, hiszen itt a legapróbb hibák is könnyen észrevehetővé válnak.”

tette hozzá Koczuba Róbert a pincészet pezsgőmestere.

A pezsgők világában a Brut és a Brut Nature közötti különbség elsősorban a cukortartalomban rejlik. Míg a Brut pezsgők esetében egy minimális mennyiségű expedíciós likőr kerül hozzáadásra, ezzel finomhangolva az ízvilágot, addig a Brut Nature – vagy más néven Zero Dosage – pezsgőknél a pezsgőmesterek elhagyják a dosage-t. Ennek eredményeként a Brut Nature pezsgők a maguk természetes tisztaságában mutatják meg a Nyerspezsgő karakterét, kiemelve annak minden apró árnyalatát.

A François President Brut és a Louis François & Co. Brut Nature Nyerspezsgő nemzetközi sikere is alátámasztja, hogy a François pezsgők nemcsak itthon, de nemzetközi viszonylatban is elismertek. Megmutatkozik bennük a pezsgőpincészet tisztelete a több mint egy évszázados hagyományok és a minőség iránt.

Kapcsolódó cikkeink