Tápláló a szójaalapú húshelyettesítő
Sokan a szójáról úgy gondolják, hogy kevésbé tápláló, mint más húshelyettesítő növényi alapanyagok. Ezt cáfolta meg az Unilever és a hollandiai wageningeni egyetem közös kutatása.
Az állati húshoz nagyon hasonlító, texturált rostos vegán hús előállításához a szójalisztet, a koncentrátumot és az izolátumot utófeldolgozási eljárásoknak, például extrudálásnak kell alávetni. Az extrudálás során a fehérjeanyag egy sor fizikai és kémiai változáson megy keresztül termomechanikus kezelés (vagy meghatározott hőmérsékleten történő erő alkalmazása) során. Az anyagban jelenlévő komponensek kölcsönhatásba lépnek, és hússzerű szerkezet alakulhat ki.
A kutatás a különböző termékek emészthetőségéhez nélkülözhetetlen aminosav-pontszámait (DIAAS) – az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének standard mértékét – értékelte. Minél magasabb a pontszám, annál jobban teljesíti a fehérjeforrás szervezetünk igényeit, a 75-ös vagy afeletti pontszám jónak tekinthető. A legtöbb szójatermék magas fehérjeminőségi pontszámmal rendelkezett, és a kutatók a feldolgozási és utófeldolgozási körülmények között növelhették vagy csökkenthették a minőséget. //
Kapcsolódó cikkeink
PwC E-toplista: A legnagyobb és legismertebb online kereskedők
4 kategória: legnagyobb, FMCG, magyar, legismertebb – 2024 legsikeresebb e-kereskedőinek…
Tovább olvasom >Z generáció: Épphogy kijönnek a fizetésükből, mégis félretesznek
„Lusták, felelőtlenek, nem érdeklik őket a pénzügyek!” Ehhez hasonló sztereotípiákkal…
Tovább olvasom >Terápia időpont nélkül, munkaidőben – a kutyabarát iroda nagyon adja
A stresszoldás és a mentális jóllét igen fontos hatással van…
Tovább olvasom >További cikkeink
PwC E-toplista: A legnagyobb és legismertebb online kereskedők
4 kategória: legnagyobb, FMCG, magyar, legismertebb – 2024 legsikeresebb e-kereskedőinek…
Tovább olvasom >Krízistérkép 2024: Jelentősen nőtt az elhúzódó válságok száma
450 válsághelyzetet regisztrált és elemzett kommunikációs szempontok szerint az MPRSZ…
Tovább olvasom >A magyarok adnak a leggyakrabban online borravalót az ételfutároknak
Továbbra is népszerű a magyarok körében a borravaló adása, ami…
Tovább olvasom >