Tápláló a szójaalapú húshelyettesítő
Sokan a szójáról úgy gondolják, hogy kevésbé tápláló, mint más húshelyettesítő növényi alapanyagok. Ezt cáfolta meg az Unilever és a hollandiai wageningeni egyetem közös kutatása.
Az állati húshoz nagyon hasonlító, texturált rostos vegán hús előállításához a szójalisztet, a koncentrátumot és az izolátumot utófeldolgozási eljárásoknak, például extrudálásnak kell alávetni. Az extrudálás során a fehérjeanyag egy sor fizikai és kémiai változáson megy keresztül termomechanikus kezelés (vagy meghatározott hőmérsékleten történő erő alkalmazása) során. Az anyagban jelenlévő komponensek kölcsönhatásba lépnek, és hússzerű szerkezet alakulhat ki.
A kutatás a különböző termékek emészthetőségéhez nélkülözhetetlen aminosav-pontszámait (DIAAS) – az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének standard mértékét – értékelte. Minél magasabb a pontszám, annál jobban teljesíti a fehérjeforrás szervezetünk igényeit, a 75-ös vagy afeletti pontszám jónak tekinthető. A legtöbb szójatermék magas fehérjeminőségi pontszámmal rendelkezett, és a kutatók a feldolgozási és utófeldolgozási körülmények között növelhették vagy csökkenthették a minőséget. //
Kapcsolódó cikkeink
Szálltunk rendelkezésükre! (2. rész)
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Hogyan készülhet el a karácsonyi vacsora a konyhai főzőlapon?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Hiába feszült a magyarok fele a karácsonyi ajándékok miatt, a minőségből nem adunk
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új FINO VEGAJÓ finomságok a bélflóra támogatására
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az OKSZ is megszólalt az inflációs adatok kapcsán
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
