Tálalásra készen

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2010. 11. 01. 12:25

Stílszerűen szólva összeérett Buday Péter koncepciója – mint tudott, az ismert szakács nevéhez fűződik a hazai iskolák menzakoszt-reformkoncepciója, azaz a közétkeztetés minőségi megújításának kísérlete. Jelenleg négy iskolában és egy óvodában zajlik a „próbaüzem” – ők először roadshow keretei között ismerkedtek meg a jó humorú szakács ételeivel.

Mára a Buday Péter által kidolgozott rendszer megérett a széles körben való bevezetésre, alkalmazásához a séf egész évre elegendő receptet készített, már csak olyan tőkeerős partner jelentkezését várja, aki annak piaci hasznosítását az ötletgazdával együttműködve tudja elképzelni. A séf szerint a pedagógiai intézményekben az étkezést komplex folyamat részeként kell kezelni, alkalmazására a pedagógusokat ki kell képezni. A gyerekeknek nem elég egy-egy étel nevét tudniuk: meg kell ismerkedniük azok alapanyagaival – az átlagháztartásban nemigen használt „különleges” növényekkel. A menzareform másik fontos mozzanata, hogy a gyerekek által nem túlságosan kedvelt alapanyagokat szokatlan formában, vagy meglepő „társaságban” kell tálalni. Feltehetően könnyebben megkedvelhető a spenót, ha a diákok első alkalommal nem főzelék formájában, hanem például egy ravioli töltelékeként találkoznak vele, vagy szívesebben megeszik a paradicsomlevest, ha annak betétje pattogatott kukorica. Figyelemre méltó, hogy a receptgyűjtemény számos olyan ételt is tartalmaz, amelyet ételallergiás fiatalok is fogyaszthatnak.

Kapcsolódó cikkeink