Takarékos életszemléletre biztatnak a víz világnapján
Jelenleg a világon kétmilliárd ember szennyezett vizet fogyaszt napi szinten, éppen ezért a víz világnapja alkalmából a takarékos életszemléletre biztatnak mindenkit – mondta el Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.
Az emberiség létszáma egyre növekszik, így globálisan emelkedik a vízigény is, de egyelőre nincs meg az arany középút – tette hozzá.
A geológus elmondta, hogy a vízhiány számos következménnyel jár. Példaként Szíriát említette, ahol egy ötezer éves öntözési kultúra biztosította a termőföldek vízhez juttatását. Néhány évtizede Törökország egy hatalmas víztárolót épített az Eufráteszre, így a megszokotthoz képest 40 százalékkal csökken a Szíriába érkező vízmennyiség. A termőföldek használhatatlanokká váltak és elindult egy belső migráció az országban – magyarázta a geológus.
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente csaknem négymillió idő előtti halál a szennyezett vízre vagy a víz hiányára vezethető vissza.
Kapcsolódó cikkeink
Víz Világnapja: új típusú víztisztítót fejlesztettek Magyarországon
Közel egy évig fejlesztették azt a hazánkban úttörőnek számító, egyszerűen…
Tovább olvasom >Vízválság Magyarországon: egyre nagyobb a szárazság, sürgető lépések kellenek
Az elmúlt évtizedekben Magyarország vízkészletei folyamatos csökkenést mutatnak, miközben az…
Tovább olvasom >Kiderült, mi a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer
Magyarországon a csapvíz kiváló minőségű és továbbra is a legszigorúbban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >