Szünidőző sorozat az MKVM-ben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 21. 09:06

Hagyományaihoz híven érdekes és szórakoztató programokat szervez a gyerekeknek a húsvéti szünetben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Történelmi receptek 1.: ostya
2016. március 24., csütörtök, 10.00-12.00
Mit rejt egy százéves cukrászműhely? Mandula, tojásfehérje, cukor, citrom, gondolnád hogy ostya lesz belőle?

Húsvéti asztaldíszek és szalvéták
2016. március 24., csütörtök, 14.00-16.00
Hogyan díszítsük az ünnepi asztalt? Hogyan díszítették a századfordulón? Milyen eszközök kapcsolódnak a tojásfogyasztáshoz. Kiállításnézés, beszélgetés és kézműveskedés a húsvét jegyében.

Történelmi receptek 21.: Bornemissza Anna bisgatája
2016. március 25., péntek, 10.00-12.00
Vajon mi lehet ez a bisgata, amit 1680-ban Apafi Mihály erdélyi fejedelem udvarában sütöttek a feleségének, Bornemissza Annának dedikált szakácskönyvből? Milyen régies néven hívják a mai hozzávalókat, milyen eszközökkel sütöttek, főztek a barokk korban? Ezeknek a kérdéseknek járunk utána, amíg kisül a tikmonyból és mondolából készült bisgatánk.

Történelmi receptek 3.: Lekváros linzer
2016. március 25., péntek, 14.00-16.00
Megnézzük, hol készítették régen a süteményeket? Hogyan dolgozott egy cukrász és egy háziasszony? A „boldog békeidők” egyik legkedveltebb édességét, a lekváros linzert készítjük el és díszítjük mai ízlés szerint.

Járjunk utána! – interaktív detektív játék
2016. március 25., péntek, 10.00-17.00 között folyamatosan
Interaktív nyomozós játékunk a századforduló Magyarországának kereskedésein, fényes kávéházain, elegáns szállodáin, vendéglőin át kalauzol minket a REJTÉLY megoldásáig; s utunk során, ha elég ügyesek vagyunk, megtudhatjuk a fény és pompa mögött lappangó titkokat.

Csokimánia
2016. március 29., kedd, 10.00-12.00
Kiállításunk cukrászműhelyében és cukrászdájában egy életre kelt múlt századi cukrászmester segítségével megismerjük a régi csokiformákat, bonbonos dobozokat, cukrász mintakönyveket. Cukrászinasokként mi is kipróbáljuk a csokoládékészítést, „tsemegetsinálóként” ostyát díszítünk és trüffel bonbont formázunk, majd becsomagoljuk desszertjeinket.

Történelmi receptek 4.: Csokikrém
2016. március 29., kedd, 14.00-16.00
Mint a régi a „tsemege-tsinálók”, csokoládékrémet keverünk nagymamáink receptje szerint, majd a mai gasztrotrendnek megfelelően tányérdesszertként tálaljuk.

Kapcsolódó cikkeink