Szövetkeznek a libamájtermelők
A libamáj hazai- és külpiaci pozícióinak erősítése érdekében szövetséget hoznak létre az ágazat szereplői; Orosháza városa pedig hungarikummá kívánja nyilváníttatni a libamájat – hangzott el a harmadik orosházi libamájfesztivál alkalmából megtartott sajtótájékoztatón szombaton.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a libamájat nemzeti kincsnek nevezte, amely nemcsak export terméket, hanem foglalkoztatást, vidéki munkahelyeket és feldolgozóipart jelent. Üdvözölte a tervezett szövetség létrehozását, mert mint mondta csak összefogással, tudatos termelői, feldolgozói szerveződésekkel lehet helytállni a piaci küzdelemben.
Kiemelte, hogy a teljes magyar libamájtermelés évente eléri az 1.600 tonnát, s ennek nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül. A miniszter nagyon fontosnak tartotta, hogy a „vízi szárnyasok tartására vonatkozó etikai kódex minél nagyobb támogatást élvezzen”. Mint mondta „a kódex, a jó állattartási szabályokat, az állatokkal való bánásmódot, a tartás feltételeit és a legkülönbözőbb szakmai szabályokat rögzíti azért, hogy megfeleljünk a különböző állatvédelmi előírásoknak”.
A miniszter támogatásáról biztosította egy célzott marketing kampány elindítását, s ehhez a tárca irányítsa alatt álló agrármarketing centrum segítségét is felajánlotta.
A megalakulás előtt álló Magyar Libamájszövetségben a tervek szerint a teljes termékpálya képviselteti magát, az integrátoroktól, a töméssel foglalkozó gazdákon át, a feldolgozókon, vágóhidakon keresztül a kereskedőkig, illetve akár a forgalmazó éttermek tulajdonosaiig – mondta Elekes Lajos, a libamáj feldolgozással is foglalkozó orosházi Merian Foods Kft. vezetője.
A szövetség célja a magyar libamáj, illetve hízott máj ismertségének és marketing támogatottságának a növelése, és egy elmozdulás a jelenlegi alapanyag termeléstől és értékesítéstől a feldogozott termékek főként exportpiacokra való értékesítésének irányába.
Dancsó József, Orosháza polgármestere emlékeztetett arra, hogy a városban, illetve a térségben világszínvonalú terméket állítanak elő, dolgoznak fel és igyekeznek értékesíteni. Hozzátette: a magyar libamáj elsősorban orosházi, hiszen az előállítás legnagyobb része Orosházán történik. „Ezért tartom fontosnak, hogy a készülő és hamarosan megszülető hungarikum törvény külön említést tegyen arról, hogy a libamáj orosházi, hogy ezt a prémium terméket megfelelő védettséggel, megfelelő szintén és módon tudjuk megőrizni és védeni” – idézi a polgármestert az MTI.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >