Szőlőszüret: kiváló évjárat kerülhet a pincékbe, közepes mennyiségben
Habár az idei szüret még nagyon az elején tart, és az eddig betakarított szőlő mennyisége csak közepes, az már most látszik, hogy a minőség nagyon jó – írja az agrarszektor.hu. Ha az időjárás az ősz további felében kedvező lesz, akkor nagyon jó évjárat kerülhet idén a pincékbe Magyarországon.
Az idei szüret is – a szokásoknak és a természet rendjének megfelelően – a legkorábbi érésű csabagyöngyével kezdődött mintegy tíz nappal ezelőtt, pár napon belül pedig lezárulhat az 5-6 éve töretlen népszerűségnek örvendő Irsai Olivér szőlőfajtának a begyűjtése is – közölte az InfoRádióval Varga Péter, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja. Elmondta, a szüreti időszak Magyarországon jellemzően október közepéig, végéig szokott tartani, de a borkülönlegességek, így egy egyedi tokaji, vagy más késői szüretű, esetleg egy jégbor esetében, ha az évjárat úgy adja ki, akár november–decemberig is elhúzódhat.
December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.
Kiemelte, miután még nagyon az elején tart a szüret, szinte valamennyi főbb fajta leszedésére ezután kerül majd sor. Így a móri borvidéken az ezerjó, a királyleányka, a rajnai rizling, a sauvignon és szürkebarát is, amelyek nagyobb területen találhatók meg. Országos szinten a furmint, az olaszrizling, a hárslevelű, a zöld veltelini, a kunsági régióban a bianca, a vörösboros vidékeken pedig a merlot, a cabernet sauvignon és cabernet franc mind-mind hátravan. Ráadásul sok helyen a kék szőlők még csak az elmúlt egy hétben színeződtek el, így azok még sok időt fognak a tőkén tölteni – magyarázta.
Varga Péter arra is kitért, a már említett két korai fajta – csabagyöngye, Irsai Olivér –, hasonlóan más gyümölcsökhöz, megsínylette a tavaszi fagyokat, a móri borvidéken mindenképpen, ezért a termésátlag közepesnek mondható ezen szőlőknél, semmi esetre sem erős, viszont a minősége nagyon szép. A többi fajtánál a tavaszi aszályos időszak, illetve az elmúlt hetek rengeteg csapadéka nem feltétlenül kedvezett, de a szakember meglátása szerint megfelelő növényvédelemmel és zöldmunkával, illetve „ha a Jóisten is velük van”, tehát az időjárás az ősz további felében kedvező lesz, akkor nagyon jó évjáratot tudnak majd a pincékbe szüretelni.
Kapcsolódó cikkeink
Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A vásárók kedvenc FMCG-márkái – YouGov Brand Footprint 2025
Az elemzés alapja a CRP (Consumer Reach Points) mutató, amely…
Tovább olvasom >Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Szárnyalnak az árak a baromfipiacon: drágult a csirke, a pulyka és a tojás is
Az elmúlt hónapokban látványos áremelkedés zajlott le a hazai baromfi-…
Tovább olvasom >