Szolnok és térsége roma gasztronómiájáról jelent meg könyv
A Szolnok és térsége roma gasztronómiájának legjellegzetesebb ételeit tartalmazó, látványos, színes képekkel illusztrált könyvet jelentetett meg a város önkormányzata.
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) A töklecsótól a bodagig című kiadványt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a csaknem hetven oldalas kiadvány a mintegy félszáz roma étel receptje mellett különféle, a cigánysághoz kötődő történeteket, anekdotákat is tartalmaz.
Mint mondta, megtalálható a szakácskönyvben például a legényfogó káposztaleves, a varjúleves, az ürgéből készült pekenyica, az anyadisznó méhéből, vagyis a kucurából készült pörkölt, a sült tehéntőgy, a lófasírt vagy a kecskepaprikás receptje is.
A szokatlan, mégis rendkívül ízletes ételek hatására felmerült a város vezetésében egy roma étterem létrehozásának gondolata is, „hogy ezeket az ételeket közkinccsé tegyük” – jegyezte meg. Kiemelte: az együttműködés a városban élő cigánysággal a gasztronómia révén tovább erősödik.
Vincze Lajos, az Integrációs Munkabizottság elnöke elmondta: a romák rengeteg nyelvi, kulturális értéket hordoznak, amelyeket folyamatosan, gyűjtenek, archiválnak, dokumentálnak.
A könyv elkészítése összesen mintegy kétmillió forintba került, amelyből 800 ezer forintot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Példát Adó Gyakorlatok pályázatán nyertek, a maradék összeget a szolnoki önkormányzat biztosította.
Elmondta: az 500 példányban elkészült kiadványt nem lehet megvásárolni, de a szolnoki polgármesteri hivatal honlapján bárki elolvashatja, sőt le is letöltheti onnan. Hozzátette: a megjelent példányokat kulturális, nevelési-oktatási intézményeknek, partnerszervezeteknek adják, de a felmerült igények függvényében elképzelhető további példányok megjelentetése is. A tervek között szerepel a kiadvány roma nyelvre történő fordítása is.
A kiadványhoz kapcsolódó gyűjtőmunkát, a szerkesztést a szolnoki Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület végezte, a szakmai közreműködő Csányi Sándor, a Gulyásfesztivál fő szervezője volt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Országos Étterem Hét: a cél a minőségi gasztronómia elérhetőbbé tétele
Az Országos Étterem Hét elsődleges célja, hogy kedvező áron mutassa…
Tovább olvasom >A séf legyen egyéniség!
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja a csendes, szerény, ám annál…
Tovább olvasom >Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben
Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szallas.hu: a hétvégén a nemzeti ünnep eseményei mellett Eger, Budapest és Gyula a legkeresettebb úti cél
A március 15-ei nemzeti ünnep eseményei mellett népszerű program lesz…
Tovább olvasom >Száraz whiskyhűtés – A nap videója
Látványos whiskys pohárkészlet: fagyasztóban is hűthető, megmunkált alumínium alátéten kézzel…
Tovább olvasom >Soha nem tudod meg, miért zárják be a kínai éttermeket – A nap képe
A bezárt étterem feliratának fotóját a Facebookon találtuk, a képet…
Tovább olvasom >