Szobaszervíz helyett ételrendelés – házhoz megy a lángos
Egyre több turista rendel ételt a szállására a foodora nemzetközi felmérése szerint: Budapesten, Bécsben és Prágában is 10 százalékkal emelkedett a rendelések száma éves szinten. A foodora adatai szerint a hotelekben és hostelekben a helyben elérhető választék vagy a szobaszervíz helyett egyre többen nyúlnak az appokhoz és választják az ételrendelést. A leggyakrabban választott ételek listáját a hamburger és a pizza vezeti.
Bár még nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintet, mind a Magyarországra tett külföldi utazások, mind pedig a többnapos belföldi utazások száma fokozódik a KSH adatai szerint, illetve a költések is meglódultak. A foodora felmérése alapján ez az ételrendelésekben is látszik. A cég felmérése szerint Budapesten, Bécsben és Prágában is átalakulóban vannak a külföldről érkező látogatók étkezési szokásai, ugyanis egyre többen választják az ételrendelést a hagyományos szállodai étkezések helyett.
Szobaszervíz helyett rendelés
A Budapestre érkező utazók körében egyre elterjedtebb, hogy az étkezéseiket ételrendelésen keresztül, közvetlenül a szállásukra kérve oldják meg. A foodora adatai szerint az elmúlt egy évben 10 százalékkal nőtt a hotel vagy hostel címekre leadott rendelések száma, a folyamatos növekedés pedig nemcsak szezonális hóbortra utal.
A szálláshelyekre rendelt ételek jól illeszkednek az általános ételrendelési trendekbe: leggyakrabban a hamburgert választják, ezt követi a pizza, illetve az amerikai, a magyar és az olasz konyha fogásai népszerűek még. A legtöbb rendelés egyébként délelőtt 11 óra és 5 óra között érkezik be a foodorához.
„A turisták egyre inkább kihasználják az ételkiszállító platformok globális lefedettségét és rugalmasságát. Saját igényeikre szabják étkezést anélkül, hogy lemondanának a kényelemről. Ez a változás átalakítja a hagyományos, szállások által kínált étkezési szokásokat, mivel a turisták a házhoz szállításra a szobaszerviz kiegészítéseként, sőt akár alternatívájaként tekintenek. Illetve egyre többen választanak olyan szállásokat – például hosteleket vagy apartmanbérlést – utazásaik során, ahol saját magukra főznek: itt pedig az élelmiszer-rendeléseknek jut fontos szerep”
– tette hozzá Garay Péter, a foodora ügyvezetője.
A Balatonon is népszerű a rendelés
Az országba látogató turisták mellett a belföldi utazók körében is egyre népszerűbb, és egyre inkább elérhető az ételrendelés. A Balaton környékén leadott rendelések száma több mint 70 százalékkal emelkedett 2024 nyara óta. Ezekből a rendelésekből az is kiderül, hogy a strandételek nemcsak a vízparton élveznek előnyt. Első helyen a sajtos-tejfölös lángos szerepel, a második közönségkedvenc a térségben a hekk hasábburgonyával, a dobogót végül a sima lángos zárja, de a burgonyalángos és a sajtos-tejfölös-baconös lángos is toplistások.
Kapcsolódó cikkeink
Fuvarozás egy kattintásra: közeleg a kamionos Uber kora?
Ha valakinek van egy biciklije vagy robogója, könnyen lehet belőle…
Tovább olvasom >Eredményes évet zárt a PENNY – Központban a vásárlói élmény és a fenntartható megoldások
A PENNY Magyarország a kiskereskedelmi szektor meghatározó szereplőjeként a kihívások…
Tovább olvasom >A magyarok adnak a leggyakrabban online borravalót az ételfutároknak
Továbbra is népszerű a magyarok körében a borravaló adása, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
A mai nappal feléljük a Föld erőforrásait, és ebben már vaskosan benne van valami, amire nem is gondolunk
Július 24-én van idén a globális Ovreshoot Day, vagyis a…
Tovább olvasom >Tarja, vizes törölköző, trükkök – így grillez a magyar!
Dübörög a nyár, a grillsütők folyamatosan dolgoznak, és a magyar…
Tovább olvasom >Préda Máté a DODO új magyarországi vezetője
Az utolsó kilométeres, okoslogisztikai szolgáltatásokat kínáló DODO Préda Mátét bízta…
Tovább olvasom >