Szlovénia legnagyobb sörfőzdéje 200 éves
Fennállásának 200. évfordulóját ünnepli Szlovénia legnagyobb sörgyára, a Lasko Pivovarna Union.
Minden 1825-ben kezdődött, amikor Franz Geyer egy volt laskói kórházban steinbier sört kezdett el főzni. Ez egy különleges, a régióban akkoriban népszerű sörtípus volt.
Az általa alapított vállalat most 200 éves fennállását ünnepli, és az ország legnagyobb italgyártója. Jelenleg 400 főt foglalkoztat, és 2023-ban – a legutolsó olyan évben, amelyre vonatkozóan adatok állnak rendelkezésre – 176 millió eurós árbevétel mellett 44 millió euró nettó nyereséget ért el.
Két évszázad alatt a vállalat számtalan átalakuláson ment keresztül. A XIX. században többször is tulajdonost váltott, a második világháború alatt teljesen megsemmisült, majd államosították és újjáépítették, végül az 1990-es évek elején privatizálták.
A 2000-es évek elején gyakran került a média figyelmének középpontjába az úgynevezett „sörgyári háborúk” miatt, ekkor a Pivovarna Lasko és a Pivovarna Union a piaci dominanciáért versengett, és anyagilag teljesen ellehetetlenítette magát.
Tíz évvel ezelőtt a Heineken megvásárolta mindkét sörgyárat: megszabadult az üdítőital-márkáktól, és kizárólag a sörfőzésre összpontosított.
A vállalat ma három fő termékpillérrel rendelkezik, ezek a Lasko, az Union és a Heineken sörök, valamint csatlakozott az alkoholmentes sörgyártás globális trendjéhez.
A sörgyár fennállásának 200. évfordulójára Lasko városában a sörgyártás történetét bemutató kiállítással készülnek.
Az évforduló hangsúlyt kap az idei Sör és Virágok nevű rendezvényen is, amely Szlovénia egyik legnagyobb szabadtéri fesztiválja, és amelyet 60 éve rendeznek meg Lasko városában a sörkészítés, mint kulturális örökség megünneplésére.
Kapcsolódó cikkeink
Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >300 millió eurós finanszírozáshoz jutott a horvát Studenac
A horvát Studenac kiskereskedelmi lánc 300 millió eurós finanszírozási csomagot…
Tovább olvasom >Extrém nyár, rekordmeleg: így reagálnak a boltláncok a hőségre
Soha nem mértek még olyan magas hőmérsékletet Budapesten, mint az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Helyi gyártókkal lépne az uniós piacra a Temu
Egyre nagyobb hullámokat vet a Temu térnyerése Európában – most…
Tovább olvasom >Veszélyben az élelmiszerbiztonság? Magyarország nem támogatja a Mercosur-egyezményt
Komoly aggodalmakat fogalmazott meg Nagy István agrárminiszter az EU és…
Tovább olvasom >