Szilvanapok Szarvason
Szeptember 9. és 11. között tartják a Szarvasi Szilvanapok fesztivált, melynek fő célja a szarvasi szilva népszerűsítése és a hozzá kapcsolódó hagyományok bemutatása – közölték a rendezvény szervezői az MTI-vel.
A szilvatermesztésre nemcsak mint mezőgazdasági tevékenységre, hanem mint a szarvasi közösség egyik jelentős szellemi kulturális örökségére tekintenek a békési városban. A szarvasi szilvatermesztést az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják, a tudást generációról generációra átörökítették – hangsúlyozták a szervezők, hozzátéve, hogy reményeik szerint hamarosan felterjesztik a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére a szarvasi termésáldást és a hozzá tartozó teljes szakmai anyagot.
A termésáldás bevezetése Tessedik Sámuel evangélikus lelkész nevéhez kötődik, aki mezőgazdasági iskolát is létrehozott Szarvason. Az egyre erőteljesebb polgárosodási folyamat következtében a módosabb családoknál háttérbe szorult a gazdálkodáshoz kötődő vallási élet, ezért Tessedik igyekezett tudatosítani a gazdákban, hogy a bőséges termés eléréséhez nem elegendő a szakmai tudás, oda kell figyelni a természetre is, és köszönetet kell mondani az Úrnak a termékeny esztendőért. Ezért minden termésből vittek mutatóba a templomba, és ünnepélyes keretek között mondtak hálát érte. Ezt a Tessedik Sámuel nyomán újjáéledt hagyományt a Szilvanapok programjában napjainkban is gyakorolják a szarvasi szlovákok.
A háromnapos fesztiválon különböző szilvából és szilvalekvárból készült süteményeket és ételeket lehet megkóstolni. Idén is hirdettek receptversenyt a vállalkozó kedvűeknek. Három kategóriában (hagyományőrző, egészségmegőrző és modern) lehet nevezni a szilvás süteményeket. Emellett díjazzák a legfiatalabb és a legidősebb recept beküldőjét, valamint a közönség kedvencét.
Az idei év újdonsága, hogy szarvasiak összefogásából egy új, eddig a piacon hivatalosan nem fellelhető termék jött létre: a Szarvasi szilvapálinka, melynek debütálása a fesztiválon lesz – emelték ki a szervezők.
A hagyományoknak megfelelően idén is lesz borudvar, látványkonyha, kézműves sörök udvara és lekvárutca az Evangélikus Ótemplom környékén. A városi és a környező települések éttermei szilvával készült ételkülönlegességekkel várják a vendégeket a rendezvény ideje alatt.
Péntek este – több évtized után – Szarvason lép fel az Edda, szombaton Varga Miklós ad koncertet. Rajtuk kívül fellép mások mellett a CimbaliBand, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor Latin Duója, a Csűrdöngölő zenekar, Aradszky László, valamint Szalonna és bandája.
A részletes program a www.szilvanapok.hu oldalon érhető el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Valentin-napi gasztronómiai kaland Gianni Annonival a Candy szervezésében
Egy igazán különleges desszertkészítő élményre invitálta a gasztronómia szerelmeseit a…
Tovább olvasom >Gasztronómiai fesztiválok egész évben a Balatonnál
A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy…
Tovább olvasom >Megvan az itthoni vendéglátóipari költés lélektani határa
Többek között ez is kiderül abból a reprezentatív kutatásból, amely…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az IKEA új Mobil Átvételi Pontjai közelebb hozzák az otthon kényelmét
Újabb lépést tett az IKEA annak érdekében, hogy a vásárlók…
Tovább olvasom >A Munch-ba olvad Románia legnagyobb ételmentő platformja, így már közel hatezer partnertől lehet ételt menteni
A cseh versenytárs felvásárlása után, Romániában is folytatja a stratégiáját…
Tovább olvasom >A Valentin-napi hulladék kétharmada nem újrahasznosítható
Az Európai Unióban egyetlen Valentin-napon több mint 100 000 tonna…
Tovább olvasom >