Szilvalekvárfőző versenyt rendeznek a hétvégén Szatmárcsekén
Húsz csapat méri össze tudását a 18. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyen pénteken és szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.
A magyar-ukrán határon, a Tisza mellett fekvő községbe a környező falvak csapatain túl Felvidékről, Kárpátaljáról, Partiumból és Székelyföldről is érkeznek profi lekvárfőzők – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.
Mint az önkormányzat honlapján felidézik, Szatmárcsekén több száz éves hagyománya van a szilvalekvárfőzésnek. A helyiek úgy tartják, az igazi szilvalekvár a „nemtudom” szilvából a legfinomabb: az apró szemű, rendkívül ízletes gyümölcsből jellegzetes illatú és zamatú lekvár készül, de szintén finom lekvárt főzhetnek a hozzáértők a környéken több helyen termő besztercei és lepotica fajtájú szilvákból is.
A verés, a szedés, a mosás, a válogatás, a magvalás, a ciberézés, valamint a rostálás és a sűrítés munkafolyamatai után kezdődhet el az igazi lekvárfőzés, amelynek technikáját generációk adták át egymásnak. Részben erre a tudásra épül a rendezvény is: a vályogból rakott katlanokban, rézüstökben egy napon keresztül rotyog a cibere, majd az egyre sűrűbb lekvár.
A rendezvényen a látogatóknak lehetőségük van megkóstolni a lekvárral készült ételeket és süteményeket, például a derelyét, a szilvalekváros porlóst vagy a pezsgős pogácsát szilvalekvárral és tejföllel.
A fesztivál ideje alatt változatos programokat kínálnak a látogatóknak, a gyerekeket arcfestéssel és a népi játékokkal várják, elindul a települést körbejáró kisvonat, de lesz íjászbemutató is. A zenei programban a hagyományőrző csoportok és könnyűzenei előadók lépnek fel Szatmárcsekén. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Megkésett szezon, magas árak: vegyes képet mutat a lengyel szilvapiac
Idén a szokottnál később indult a szilvaszezon Lengyelországban, ám a…
Tovább olvasom >Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új adónem bevezetését javasolja az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság a közelmúltban javaslatot tett az Európai Unió…
Tovább olvasom >Egy különleges együttműködés az Unicum Riserva és a beck@grecsó duó között: útjára indult a „szeretet vessző béke”
Az Unicum Riserva támogatásában márciusban debütált a beck@grecsó formáció új…
Tovább olvasom >Újabb elismerés a Borsodi Sörgyár jó munkahelyi gyakorlataiért
Második alkalommal ítélték oda a Borsodi Sörgyárnak a Sokszínű és…
Tovább olvasom >