Szilvalekvárfőző versenyt rendeznek a hétvégén Szatmárcsekén
Húsz csapat méri össze tudását a 18. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyen pénteken és szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.
A magyar-ukrán határon, a Tisza mellett fekvő községbe a környező falvak csapatain túl Felvidékről, Kárpátaljáról, Partiumból és Székelyföldről is érkeznek profi lekvárfőzők – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.
Mint az önkormányzat honlapján felidézik, Szatmárcsekén több száz éves hagyománya van a szilvalekvárfőzésnek. A helyiek úgy tartják, az igazi szilvalekvár a „nemtudom” szilvából a legfinomabb: az apró szemű, rendkívül ízletes gyümölcsből jellegzetes illatú és zamatú lekvár készül, de szintén finom lekvárt főzhetnek a hozzáértők a környéken több helyen termő besztercei és lepotica fajtájú szilvákból is.
A verés, a szedés, a mosás, a válogatás, a magvalás, a ciberézés, valamint a rostálás és a sűrítés munkafolyamatai után kezdődhet el az igazi lekvárfőzés, amelynek technikáját generációk adták át egymásnak. Részben erre a tudásra épül a rendezvény is: a vályogból rakott katlanokban, rézüstökben egy napon keresztül rotyog a cibere, majd az egyre sűrűbb lekvár.
A rendezvényen a látogatóknak lehetőségük van megkóstolni a lekvárral készült ételeket és süteményeket, például a derelyét, a szilvalekváros porlóst vagy a pezsgős pogácsát szilvalekvárral és tejföllel.
A fesztivál ideje alatt változatos programokat kínálnak a látogatóknak, a gyerekeket arcfestéssel és a népi játékokkal várják, elindul a települést körbejáró kisvonat, de lesz íjászbemutató is. A zenei programban a hagyományőrző csoportok és könnyűzenei előadók lépnek fel Szatmárcsekén. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egy korszak lezárul, egy új indul – marketingvezetői váltás az Eisbergnél
Két év után búcsúzik az Eisbergtől Gál Judit, a cég…
Tovább olvasom >Folytatódik az áreső a PENNY-ben
Folytatja az alapvető háztartási és higiéniai termékek áresőjét a PENNY…
Tovább olvasom >A Heineken mesterséges intelligenciával oltja szomját az adatkezelésbe
A Heineken az SAP AI megoldásával egyszerűsíti az adatelemzést munkatársai…
Tovább olvasom >