Szilvalekvárfőző versenyt rendeznek a hétvégén Szatmárcsekén
Húsz csapat méri össze tudását a 18. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyen pénteken és szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.
A magyar-ukrán határon, a Tisza mellett fekvő községbe a környező falvak csapatain túl Felvidékről, Kárpátaljáról, Partiumból és Székelyföldről is érkeznek profi lekvárfőzők – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.
Mint az önkormányzat honlapján felidézik, Szatmárcsekén több száz éves hagyománya van a szilvalekvárfőzésnek. A helyiek úgy tartják, az igazi szilvalekvár a „nemtudom” szilvából a legfinomabb: az apró szemű, rendkívül ízletes gyümölcsből jellegzetes illatú és zamatú lekvár készül, de szintén finom lekvárt főzhetnek a hozzáértők a környéken több helyen termő besztercei és lepotica fajtájú szilvákból is.
A verés, a szedés, a mosás, a válogatás, a magvalás, a ciberézés, valamint a rostálás és a sűrítés munkafolyamatai után kezdődhet el az igazi lekvárfőzés, amelynek technikáját generációk adták át egymásnak. Részben erre a tudásra épül a rendezvény is: a vályogból rakott katlanokban, rézüstökben egy napon keresztül rotyog a cibere, majd az egyre sűrűbb lekvár.
A rendezvényen a látogatóknak lehetőségük van megkóstolni a lekvárral készült ételeket és süteményeket, például a derelyét, a szilvalekváros porlóst vagy a pezsgős pogácsát szilvalekvárral és tejföllel.
A fesztivál ideje alatt változatos programokat kínálnak a látogatóknak, a gyerekeket arcfestéssel és a népi játékokkal várják, elindul a települést körbejáró kisvonat, de lesz íjászbemutató is. A zenei programban a hagyományőrző csoportok és könnyűzenei előadók lépnek fel Szatmárcsekén. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Pick Szeged Zrt. nyeresége csökkent, árbevétele nőtt tavaly
A Pick Szeged Zrt. adózott eredménye 2024-ben 6,7 milliárd forint…
Tovább olvasom >Átadták a Nestlé napelemparkját Szerencsen
Szerencsen átadták a Nestlé közép-európai regionális kávé- és kakaóitalpor-gyártó és…
Tovább olvasom >140 millió visszaváltott palack az ALDI-nál
Az ALDI Magyarország üzleteiben rekordmennyiségű, immár mintegy 140 millió egyszer…
Tovább olvasom >