Szigorodnak az uniós előírások az élelmiszer-adalékanyagokra – új szabályok a tartósítószerek és édesítőszerek használatában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 11. 10. 12:20
🎧 Hallgasd a cikket:

Több uniós rendelet is módosította az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozó szabályozást – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az új jogszabályok célja egyrészt az elavult hivatkozások frissítése, másrészt egyes termékkategóriák – például a gluténérzékenyeknek vagy fogyókúrázóknak szánt élelmiszerek – új besorolása.

Az EU 2025/2058 és 2025/2060 rendeletek több ponton módosítják az 1333/2008/EK alaprendeletet: pontosították az advantám (E 969) édesítőszer felhasználási határértékeit, és engedélyezték a szorbinsav (E 200), illetve kálium-szorbát (E 202) alkalmazását nem hőkezelt, növényi alapú habokban. Ezekben a termékekben a pasztörizálás nem lehetséges, így a tartósítószerek mikrobiológiai biztonságot garantálnak a 500 mg/kg-os maximális mennyiségi korlát mellett.

Újdonság a quillajakivonat (E 999) szabályozásának szigorítása is. Az EU 2025/2084 rendelet kiterjeszti a kivonat használatát aromákra és étrend-kiegészítőkre, ugyanakkor előírja a szaponin-tartalom pontos meghatározását és a nehézfémek (ólom, arzén, higany, kadmium) határértékeinek csökkentését. A jövőben a felhasználási mennyiséget szaponinban kifejezve kell megadni, miközben 2026. május 9-ig átmeneti időszakot biztosítanak a gyártóknak a szigorúbb specifikációkhoz való alkalmazkodásra.

A rendeletek 2025. november 4-én és 9-én léptek hatályba, és közvetlenül alkalmazandók az unió valamennyi tagállamában. A módosítások célja, hogy javítsák az élelmiszer-biztonságot és csökkentsék a fogyasztók egészségügyi kockázatait az adalékanyagok használata során.

Kapcsolódó cikkeink