Szigorított gyártási folyamatokkal működik a PICK
Az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a PICK SZEGED Zrt. számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban is fennakadások nélküli lehessen a gyártás. Az elmúlt 150 évben a cég mindössze a két világháború alatt szüneteltette működését, így jelen körülmények között is elsődleges fontosságú a lakosság folyamatos ellátása.
A munka megszervezése a szokásosnál nehezebb, hiszen a kormányrendeletek értelmében jellemzően kevesebb kollégával szükséges ellátni a feladatokat, sokan maradnak például otthon gyerekükre vigyázni. Emellett a termeléshez szükséges anyagok biztosítása is nagyobb erőfeszítést igényel, hiszen a nemzetközi közúti közlekedés lassabb, mint korábban. A penészes és penészmentes szárazáruk és az egyéb húskészítmények előállítása mindig is rendkívül szigorú élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások mentén történt, de a dolgozók és vásárlók biztonságának garantálása és védelme érdekében most tovább szigorodtak a szabályok.
„A koronavírus járványra való tekintettel nagyon sok higiéniai szigorítást és extra intézkedést vezettünk be, melyek közül a legfontosabbak: a virucid hatású kézmosó- és kézfertőtlenítőszerek már nem csak az üzembe való belépéskor, hanem a telephelyekre való belépéskor és munka közben is rendelkezésre állnak, fertőtleníthetik kezüket a kollégák. Ezen szereket elérhetővé tettük a szellemi munkavállalókat érintő irodai mosdókban is, valamint az irodák kilincseit óránként fertőtlenítjük. A telephelyi beléptetésnél hőmérők és/vagy hőkamerák biztosítják, hogy lázas munkavállalók ne léphessenek be a gyár területére. A telephelyeinkre érkező szállítójárművek sofőrjeire a legszigorúbb higiéniai előírások vonatkoznak: egyszer használatos szájmaszkot és gumikesztyűt kell viselniük, kezeiket és eszközeiket (pl. írószer) fertőtleníteniük kell, és a járműből való kiszállásukat korlátoztuk. Megváltoztattuk az étkezési rendet is annak érdekében, hogy az egyes üzemrészek ne érintkezhessenek egymással, csökkentve a kockázatát egy lehetséges fertőzés átadásának, valamint az étkező felületek fertőtlenítésre kerülnek az egyes étkezések között” – mondta el Heltai Lajos, a Pick Szeged Zrt. Termelési igazgató helyettese.
Az élelmiszerbiztonsági és a humán higiénés szabályok betartása mellett a cég vezetősége számára kiemelten fontos, hogy a munkavállalókat a lehető legnagyobb mértékben segítse. Ennek érdekében, a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben minden kollégát elláttak védőeszközökkel az üzem területén és szájmaszkokkal a napi bevásárláshoz, teendőkhöz. Akik olyan területen dolgoznak, ahol megoldható a home office, otthonról végzik a munkájukat. Ehhez a cég biztosítja a szükséges mobil- és számítástechnikai eszközöket, valamint jelentős informatikai fejlesztéseket is végrehajtottak. Azon munkakörökben dolgozók, ahol a távmunka nem kivitelezhető, költségtérítés mellett tudják használni saját gépjárműveiket a munkába járáshoz, így a közösségi közlekedést nem kell igénybe venniük. Azon telephelyünkön, ahol dolgozói járatok biztosítják a munkába járást, ott a szállítójárművek naponta fertőtlenítésre kerülnek, ezzel is csökkentve a fertőződés kockázatát.
Az üzemben dolgozó szellemi és fizikai dolgozók feszített tempójú munkáját és elhivatottságát a válsághelyzet idején bónusszal honorálja a cég. Emellett módosult a munkaidőkeret szabályozása is, amellyel elkerülhető, hogy a munkavállalóknak esetleg fizetés nélküli szabadságot kelljen kérniük. Ezáltal megmarad a munkaviszony és a bérek kiszámíthatósága.
„A rendkívüli körülmények mindannyiunk számára okoznak nehézségeket, de kollégáink ebben a helyzetben is elkötelezetten, nagy erőfeszítéssel, kötelességtudóan végzik munkájukat. Köszönettel tartozunk nekik és büszkék vagyunk rájuk, hiszen csak velük együtt lehetséges a magyar fogyasztók folyamatos ellátása. Hasonló odaadást tapasztalunk a munkánkat segítő partnereink és beszállítóink részéről is. Ez az összetartás segít átvészelnünk ezt a nehéz időszakot.” – tette hozzá Sutka László, a Pick Zrt. vezérigazgató-helyettese.
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Hazai utazásokra fejenként átlagosan 105 000 Ft-ot szánunk
A gazdaságilag aktív korú magyarok 60 százaléka tudott az elmúlt…
Tovább olvasom >KSH: az élelmiszeripar értékesítési árai 4,5 százalékkal emelkedtek
2024 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 9,0 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
Trendforduló a fiatalok körében: másképp gondol az alkoholmentes italokra a Z generáció
Beérni látszanak a felelős alkoholfogyasztás érdekében tett erőfeszítések: a HEINEKEN…
Tovább olvasom >Az IKEA új Mobil Átvételi Pontjai közelebb hozzák az otthon kényelmét
Újabb lépést tett az IKEA annak érdekében, hogy a vásárlók…
Tovább olvasom >A Munch-ba olvad Románia legnagyobb ételmentő platformja, így már közel hatezer partnertől lehet ételt menteni
A cseh versenytárs felvásárlása után, Romániában is folytatja a stratégiáját…
Tovább olvasom >