Szigorítana az élelmiszer-behozatali ellenőrzéseken a szlovák agrártárca
Szigorítani készül az import élelmiszerek ellenőrzését és súlyosbítani a silány minőségű élelmiszerek behozataláért járó büntetéseket a szlovák földművelésügyi minisztérium – adta hírül Lubomír Jahnátek miniszterre hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség kedden.
Az agrártárca vezetője szerint az importból származó élelmiszerek ellenőrzésének több szakaszán is szigorítanának. A szállítási szakaszban a minisztérium – a belügyi tárcával együttműködve – olyan ellenőrzőcsoportokat hozna létre, amelyek rendszeresen ellenőriznék az élelmiszerszállító kamionokat.
„Hasonló rendszert akarunk bevezetni, mint amilyen a környező országokban működik” – indokolta a várhatóan már a közeljövőben bevezetendő intézkedést Lubomír Jahnátek. Hozzátette: az ellenőrzési folyamat szigorításaival egyidejűleg a tárca súlyosbítani fog azoknak a büntetésén is, akik megpróbálják kikerülni az import élelmiszerek központi elosztóit.
Lubomír Jahnátek szerint az ellenőrzések során elsősorban azokra az üzletláncokra fognak összpontosítani, amelyekben az eddigi tapasztalatok alapján gyakran találtak a silány minőségű élelmiszereket. Ezeket a minisztérium már előzetesen feltérképezte – közölte a miniszter.
Az import élelmiszerek szigorúbb ellenőrzésének szükségessége a lengyelországi só botrány nyomán került előtérbe Szlovákiában. Akkor a szlovák sajtó hetekig emlegette azokat a lengyel cégeket, amelyekről kiderült, hogy ipari felhasználásra szánt sót használtak fel élelmiszergyártáshoz. (Starovic Tibor, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >KSH: az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékkal visszaesett a beruházások teljesítménye
A beruházások volumene 2025 II. negyedévében a nyers adatok szerint…
Tovább olvasom >Megújult a K&H gyermekbarát irodája
A nyári szünet a gyerekeknek maga a paradicsom, míg a…
Tovább olvasom >