Bizonyos élelmiszerek javítják a hangulatot
Jorge Chavarro, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi tanszékének professzora munkatársaival évek óta a szaporodás és a táplálkozástudomány összefüggéseivel foglalkozik. 2007-ben nagy feltűnést keltett az a könyve, amelyben leírja, hogy a gyermekre régóta vágyó házaspárok speciális étkezésre váltva, megfelelő idő után örülhetnek saját gyermeküknek is.
Kutatók vizsgálataik során már tapasztalták, hogy több ondója lett azoknak a férfiaknak, akik több joghurtot ettek. Egy évtizedek óta folyamatban lévő tanulmányban azt is leírták, hogy azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak joghurtot, az évek előrehaladása során nem szedtek magukra mind több kilót.
Ebből kiindulva a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói, Susan Erdman és Eric Alm egereken kezdtek el olyan kísérletet, amelyben az egyik csoport a szokásos egértápot fogyasztotta, a másik csoport ugyanezt ette, de testméretüknek megfelelő mennyiségben, vanília ízű probiotikus joghurttal kiegészítve. Arra voltak kíváncsiak, hogyan alakul az egerek súlya.
Volt még két, másik egércsoport is: az egyik tagjai sok zsírt, kevés egészséges rostot tartalmazó ételeket kaptak, mintha a ma már mindenütt található gyorséttermekben étkeztek volna. A másik csoportba tartozók ugyanezt ették, de joghurttal kiegészítve.
A kutatók először azt tapasztalták, hogy a joghurtos koszton lévő egerek bundája láthatóan dúsabb és selymesebb lett. Kimutatták, hogy ezeknek az állatoknak tízszer annyi szőrtüszője lett, mint a másik csoport tagjainak.
Azt is kiderítették, hogy a joghurtot evő hím egereknek öt százalékkal nagyobb lett a heréje, mint az egértápot evőknek, és 15 százalékkal nagyobb, mint „gyorséttermek kosztján” élőknek.
A joghurtos egérhímek gyorsabban megtermékenyítették a nőstény egereket, és több utódjuk is született. A nőstények viszont sokkal gondosabban gondozták a kisegereket, ha joghurtot is ettek. A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a különbségek a probiotikus joghurtnak köszönhetők.
Világszerte elindult a tudományos vita, hogy az egérkísérletek eredményei mennyire vihetők át emberre. (MTI, Matos Lajos)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >