Szeszhez nyúlnak
Február 16-án jelentették be, hogy a jövedéki adót 3–7 százalékkal tervezik emelni július elsejétől. Részletek egyelőre nem ismertek, de a szeszesital ágazat arra számít, hogy ebben a termékcsoportban az adóemelés az átlagnál magasabb lesz, tekintettel arra, hogy változás ezen a téren két éve nem volt.Hol növelje a bevételeit a költségvetés, ha nem olyan területen, ami a legkevésbé érzékeny az emberek számára? Miért háborog mégis a szakma? Azért, mert attól tartanak, hogy míg a szeszesital értékesítése tovább nehezedik, nem növekednek a költségvetés bevételei, méghozzá az alábbiak miatt:
– A szeszesital fogyasztása Magyarországon a kilencvenes évek eleje óta folyamatosan csökken. Az utolsó publikált adatok szerint 2007-ben 5 százalékkal kevesebb szeszesital fogyott Magyarországon, mint 2006-ban. (IWSR 2007; a 2008 évi adatokat májusban publikálják.) A novemberi, a decemberi, de még inkább a januári forgalmak messze alulmúlták az egy évvel korábbi értékesítéseket.
– Márkás importtermékeket fognak beszerezni a külpiacról, versenyképesebb áron.
– Nő a feketegazdaság.
Sommásan fogalmazva: tovább csökken a szeszesital fogyasztása. Nem baj, ha küzdünk az alkoholizmus ellen, illetve a minőségi, kulturált italfogyasztás irányába kívánjuk terelni a tömegfogyasztókat – csak hát így nem növekszik a költségvetés bevétele.
Az olvasóra bízom, hogy eldöntse, a költségvetésért vagy a szakmáért aggódom-e jobban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az euróövezetben és az Európai Unióban havi összevetésben csökkentek, éves szinten nőttek a termelői árak áprilisban
Az euróövezetben és az Európai Unióban (EU) havi összevetésben csökkentek,…
Tovább olvasom >Beperelte a Sheint a Tudatos Vásárlók Egyesülete: sötét trükkökkel manipulálják a vásárlókat
A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) több európai fogyasztóvédelmi szervezettel közösen…
Tovább olvasom >Óvatos optimizmus a turizmusban: májusban javult a konjunktúra, de még mindig mínuszban az ágazat
2025 májusában enyhe javulásról számoltak be a turisztikai vállalkozások: a…
Tovább olvasom >